Devlet Tiyatroları Çalışma Yönergesi'nin yürütmesi durduruldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2007 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, Devlet Tiyatroları yönergesine yapılan itirazı kabul etti

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Devlet Tiyatroları (DT) Görev ve Çalışma Yönergesi'nin yürütmesinin durdurulmasına yapılan itirazı kabul etti.

Kültür ve Sanat Emekçileri Sendikası, 6 Ocak 2006'da yürürlüğe konulan "Devlet Tiyatroları Görev ve Çalışma Yönergesi"nin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Danıştay 5. Dairesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Devlet Tiyatroları Görev ve Çalışma Yönergesi"nin yürütmesini, konunun tüzükle düzenlenmesi gerektiği gerekçesiyle durdurmuştu.

Davalı idareler Kültür ve Turizm Bakanlığı ile DT Genel Müdürlüğü, Daire'nin kararına itiraz ederek, kaldırılmasını istedi.

İtirazı görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, itirazı kabul etti.

Danıştay 5. Dairesi, söz konusu yönetmeliğin iptal istemini daha sonra esastan karara bağlayacak.

Daire'nin yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararında, 5441 sayılı Devlet Tiyatrosu Kuruluş Hakkında Kanun'da, "Sanatkarların sözleşme, prim, tedavi, ayrılış ve ölüm tazminatı, askerlik, izin, yaz tatili aylarında Devlet Tiyatrosu dışında kendi hesaplarına çalışma, yolluk, inceleme seyahati ve disiplin işleriyle yabancı sanatkar ve grup getirme ve tiyatronun iç ve yönetim işleri bir tüzükle belirlenir" hükmünün yer aldığı anımsatılmıştı.

Söz konusu yönergenin ise bu konuları düzenlemek amacıyla yürürlüğe konulduğunun anlaşıldığı belirtilen kararda, 5441 sayılı Kanun uyarınca tüzük ile düzenlenmesi gereken konularda yönerge ile düzenleme yapılmasının hukuka aykırı olduğu belirtilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber