Fakir öğrenciye 200 dolara laptop

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Temmuz 2007 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İntel, fakirlerin hayallerini süsleyen Classmate PC'yi üretti ve Türkiye'ye getirdi. Bahçeşehir Koleji, 400 dolara mal olan laptopları öğrencilerine 200 dolardan verecek. Darbelere ve suya dayanıklı üretilen bilgisayarlar hırsızlığa karşı korumalı.

Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri, bir süre önce dijital uçurumu kapatmak ve bilgisayardan yoksun 5 milyar insanı bu teknolojiyle tanıştırmak için harekete geçti. Microsoft, gelişmekte olan bazı ülkelerde 3 dolara yazılım satacağını açıkladı. 2015'e kadar bir milyar insana daha bilgisayar sağlamayı amaçlayan Microsoft'un bu avantajdan yararlanmak isteyen ülkelere tek koşulu, okullar için bedava PC sağlanmasıydı. Dünyanın en büyük işlemci üreticisi Intel, öğrenciler için düşük fiyatlı Classmate PC'yi üretmeye başlarken, rakibi AMD de yine düşük fiyatlı işlemci üreterek, dünya nüfusunun yarısını 2015'e kadar bilgisayar teknolojisiyle tanıştırmak için yola çıktı. Birbirleriyle ?hayır?da yarışan başka şirket ve kuruluşlar da Birleşmiş Milletler destekli ?Her çocuğa bir laptop? kampanyası çerçevesinde kalkınmakta olan ülkelerde bilgisayar sayısının artmasına destek vererek, bu yaz milyonlarca dizüstü bilgisayarı bu ülkelere teslim etmeyi amaçlıyor. Microsoft yetkilileri, bu kampanya için, ?Bu hayır işi değil, ticaret? dese de gelişmekte olan ülkelerdeki genç yığınlar için yeni bir umut anlamına geliyor.

Intel, bu umudun boş bir hayalden ibaret olmadığını ispatladı. ?Sınıf arkadaşı? anlamına gelen Classmate isimli laptoplar dünya ile aynı anda Türkiye'ye giriş yaptı. Daha önce Ankara Evliya Çelebi İlköğretim Okulu ile pilot çalışması yapılan bilgisayarlar, Bahçeşehir Koleji'nde müfredata girdi. Yani fakir öğrencinin ?sınıf arkadaşı? zenginlerin okuluna gitti. Çünkü Bahçeşehir Koleji zaten altı yıldır öğrencilerine HyperClass ve SmartClass laboratuvarlarında bilgisayar destekli eğitim veriyordu. Ancak tüm sınıfların her dersi bu laboratuvarlarda yapması zaman ve yer açısından mümkün olmuyordu. Buna en güzel çözüm her sınıfın bir HyperClass olmasıydı. Bu konuda çalışılırken bunun bir adım daha ötesi gerçekleşerek bu bilgisayarların sabit olmaması ve dolayısıyla öğrencinin evine de bu eğitim malzemesini götürebilmesi sağlandı. Bahçeşehir Koleji 1. sınıf öğrencileri, okullar açıldığında çantalarını bir kenara atıp laptoplarıyla okula gelecekler. Böylece eğitim sistemi teknolojiye entegre olacak. Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları, ilk ve ortaöğretim okulları öğrencileri için özel olarak tasarlanan bilgisayarlardan 2007-2008 eğitim-öğretim yılında kullanmak üzere Intel'e 500 adet sipariş verdi. Birinci sınıf öğrencilerini kapsayan proje daha sonra lise sona kadar bütün öğrencileri kapsayacak. ?Amerika'daki 180 üniversitede laptop mecburiyeti var.? diyen Yücel, bugün 6 yaşından itibaren bilgisayar kullanmaya başlayan öğrencilerin 10 sene sonra liseye sadece laptopla gidip geleceklerini söylüyor.

Intel'in 400 doların üzerinde bir rakama mal ettiği Classmate PC'ler öğrencilere 2-3 yılda ödemek kaydıyla 150-200 dolardan verilecek. Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, ?Belki ücretsiz de verebiliriz.? diyor. Mobil bilgisayarlar tek tek satılmadığı için okulların toplu sipariş vermesi gerekiyor. Ancak görüştüğümüz devlet okullarının müdürleri ?bizim beş kuruşumuz yok? diyor. Ancak seçim meydanlarında ÖSS'yi kaldırmayı vaat eden liderlerin ağzından dünya standartlarında bir eğitim için ?Laptopsuz çocuk kalmayacak? sloganı çıkmıyor. [email protected]

ABD ve Singapur'dan önce İstanbul'da

Ege Ertem (Intel Türkiye Genel Müdürü): ?Teknolojiyi eğitime adapte etme hareketi Singapur, Amerika gibi ülkelerin vizyonunda var. Onların 3-4 yıl sonra gerçekleştirmeyi planladıkları hayali biz aslında burada Türkiye'de Bahçeşehir Koleji ile gerçekleştiriyoruz. Biz zaten dünyada 1 milyar kişiyi daha bilgisayarla tanıştıracağız diyoruz. Bunun olabilmesi için de gençlerin bilgisayarla tanışması gerekiyor ve her şeyden önemlisi de eğitim kurumlarının bilgisayarı kullanabiliyor, derslerinde ve öğretmenleri tarafından gerçekten bir cihaz haline dönüştürebiliyor olması gerekiyor. Bugün aslında çocuklar bilgisayar kullanabiliyor. Orada bir sıkıntı yok. 6-7-8 yaşındaki çocuklar biliyor. Eğitim kurumlarının bilgisayarı derslere nasıl adapte edecekleri asıl aşılması gereken problem ve Bahçeşehir Koleji 1. sınıflardan bu teknolojiyi adapte ederek hem Türkiye'de hem de dünyada örnek olacak. Bugün atılan adım 5-10 yıl sonrasının öğrencilerinin dünya ile aynı standartta hatta daha ötesinde bir eğitim almasını sağlayan bir hareketin başlangıç noktası olacak.?

Çalınırsa okulu istiyor, götürülmezse çalışmıyor!

Anti-theft özelliği network üzerinden yüklenen bir dijital sertifikaya dayanıyor. Bu sertifika önceden Microsoft Sertifika Servisi olan bir sunucuda oluşturulup içerisine Mobil Okul Bilgisayarı'nın okul dışında kaç gün çalışabileceği, kaç kere restart edilebileceği bilgisi konuluyor. Sonrasında bu sertifika kablosuz ağ üzerinden Mobil Okul Bilgisayarı'na yükleniyor. Mobil Okul Bilgisayarı'nda bu sertifika anakart üzerindeki TPM adı verilen ve son derece güvenli, küçük bir çipin içinde saklanıyor. Ardından sertifikadaki süre geri sayılmaya başlanıyor ve Mobil Okul Bilgisayarı bu sayıyı işletim sistemi yüklenmeden kontrol ediyor. Sertifikanın içinde yazan sayıda hakkı tükendiğinde Mobil Okul Bilgisayarı işletim sistemini yüklemiyor ve okula gitmek istediği türünden bir mesaj veriyor. Okula tekrar götürüldüğünde bu sertifika yenilenebiliyor ve bilgisayar tekrar açılıp çalışır duruma geliyor. Sertifika TPM'de saklandığından sabitdisk çıkarılıp yerine başkası takılsa bile anti-theft sistemi Mobil Okul Bilgisayarı'nın çalışmasını engelliyor. Yani bu bilgisayar çalanların işine yaramıyor. Hırsızlara ve kapkaççılara duyurulur!

Sayı:32

Bölüm:Gündem

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber