'Schengen çetesi'nin lideri emekli emniyet amiri

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 14 Temmuz 2007 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sahte belge düzenleyerek Schengen vizesi alan çeteye yönelik 'damga' adıyla yürütülen operasyonda yakalanan sanıklarla ilgili soruşturma, 30 sanığa ağır ceza istemiyle tamamlandı. Ankara Başsavcılığı, iddianamesinde çetenin liderliğini Mehmet Fevzi Erdoğan ile emekli emniyet amiri Ahmet Tuncer'in yaptığını bildirdi. İddianamede 30 sanık hakkında örgütlü göçmen kaçakçılığı ve sahtecilik suçlarından 4.5 yıldan 82 yıla kadar değişen hapis cezaları istenirken, AB üyesi ülkelerin büyükelçileri de bu suça karşı soruşturmaya yardımcı olmamakla eleştirildi.

TÜRKİYE GEÇİŞ ÜLKESİ: İddianamede Türkiye'nin Batı'daki herhangi bir ülkede çalışmak isteyenler için 'geçiş ülkesi' konumunda olduğu tespiti yapıldı. AB'ye üye ülkelerin Türkiye büyükelçiliklerine yapılan çok sayıda vize başvurusunun yarattığı yoğunluk nedeniyle vize alma işinin sorun haline geldiği belirtilen iddianamede şöyle denildi: Bu nedenle vize alımına bağlı iş takipçiliği doğmuş, iş takipçileriyle bazı diplomatik birimlerin vize bölümleri görevlileri arasında oluşan ikili ilişkiler göçmen kaçakçılığının altyapısını oluşturmuştur"

ÇETE BÖYLE ÇALIŞTI: İddianamede çetenin çalışma şekil şöyle anlatıldı: Çete üyeleri vizelerin alınmasında kolaylık sağlamak için Ticaret Sicil Gazetesi temin ediyor. Çete yöneticilerinden Mehmet Fevzi Erdoğan ve Ufuk Atalay'ın bazı diplomatik birim görevlileriyle ve özellikle de Yunanistan Büyükelçiliği'nde görevli üç kişiyle kurdukları özel ilişki sayesinde vize işlemleri yürütülüyor. Sanıklar 2002'den bu yana toplam 604 kişinin yurtdışına çıkış işlemleriyle ilgilenmiş ve 111 kişiyi yurtdışına göndermiş. Yapılan iş karşılığı sanıkların her iş için 3 bin 500 ile 7 bin avro civarında çıkar sağladığı ve parayı da örgüt içindeki hiyerarşi çerçevesinde paylaştıkları da iddianamade belirtiliyor.

AB BÜYÜKELÇİLERİNE SUÇLAMA: Göçmenlerin hedef ülkelerinin çoğunlukla AB üyesi olması nedeniyle bu ülke büyükelçilikleriyle irtibata geçilmiş, ancak, bu ülkelerin büyükelçilikleri, istenen bilgiler için cevap vermeye dahi gerek görmemiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber