Orduda terfi heyecanı: Üç general emekli olacak

Haber Giriş : 17 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TSK'nın komuta kademesi 2-4 Ağustos'ta yapılacak YAŞ toplantısında yeniden şekillenecek. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yalman, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eruygur ve 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Ataman emekliye sevkedilecek

Hükümet, Aralık ayında AB'den müzakere tarihi alabilmek için adımlarını sıklaştırırken, daha önce yapılan yasal değişiklik uyarınca Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'ne bir sivilin atanması için de harekete geçti. MGK'nın yeni Genel Sekreteri, 2-4 Ağustos tarihleri arasında yapılacak Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında belirlenecek. Başkent kulislerine yansıyan iddialara göre, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aralık ayı öncesinde MGK Genel Sekreterliği'ne sivil bir ismin atanması konusunda anlaştı. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Necdet Sezer'in de onayı alındı.

YAŞ toplantısında, TSK'nın komuta kademesi de yeniden şekillenecek. Bugüne kadar orgeneral seviyesinde isimlerin görev yaptığı MGK'ya bir sivilin atanması ve yine orgeneral seviyesinde komuta edilen Güneydoğu Müşterek Kuvvetler Komutanlığı'nın NATO'nun aldığı kararla lağvedilmesi, TSK'daki orgeneral kadrosunun 15'ten 13'e düşmesine sebep olacak.

FORMÜL ARANIYOR
Başkent kulislerine yansıyan bilgilere göre, Genelkurmay Başkanlığı boşta kalacak olan iki orgeneral kadrosu için formül çalışmalarını son aşamaya getirdi. Bu formüle göre, Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) korgeneral seviyesinden, orgeneral seviyesine çıkartılacak. Boşa çıkan ikinci karacı orgeneral ise Harp Akademileri Komutanlığı'na atanacak. Harp Akademileri Komutanlığı'nın başında bulunan havacı orgeneral ise, Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı'na getirilecek.
YAŞ toplantısında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur ve 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Oktar Ataman emekliye sevk edilecek.

Bu üç ismin boşaltacağı orgenerallik kadrolarına, sırada bekleyen korgenerallerden üçünün terfi etmesi bekleniyordu. Ancak bu yıl iki makam boşaldığı, bunların yerine ise sadece bir makam bulunabildiği için, üç korgeneral yerine sadece bir korgeneral terfi edebilecek.

Aksi yönde bir karar alınmaması durumunda TSK teamüllerine göre bu yılki YAŞ toplantısında, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na, 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri'nin Jandarma Genel Komutanlığı'na, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon'un da 1'inci Ordu Komutanlığı'na getirilmesi bekleniyor.

MGK'YA SİVİL GENEL SEKRETER
YAŞ'ta, MGK Genel Sekreterliği konusu da ele alınacak. Hükümet, özellikle Dışişleri Bakanlığı bürokratları üzerinde dururken, Başkent kulislerinde üç büyükelçinin ismi öne çıktı. Bakanlık Müsteşarı Uğur Ziyal, Türkiye'nin BM nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ümit Pamir ve Irak Koordinatörü Osman Korutürk. Ziyal'in Ankara'da kalmak istemediğini hükümete bildirdiği, Korutürk'ün de halen yürüttüğü görevinin başında bulunmasının daha yararlı olacağı değerlendirmelerinin yapılmasıyla, hükümetin ağırlıklı olarak Pamir'i düşündüğü, Çankaya Köşkü, Genelkurmay ve hükümet arasında Pamir'in ismi üzerinde mutabakata varıldığı ifade edildi.
Hükümetin düğmeye basması durumunda, halen bu görevi yürütmekte olan Orgeneral Şükrü Sarıışık, MGK Genel Sekreterliği'ni bir büyükelçiye devredecek. YAŞ toplantısından sonra MGK Genel Sekreterliği'ne sivil atama yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber