ÖSS tercihinde baskı yapılırsa genç tepkisel olarak aksine yönelir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Temmuz 2007 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuray Atasoy, ailelerin ÖSS tercihinde çocuklarına yoğun baskı uygulamasının çatışmaya neden olabileceğini, bu durumda gençlerin tepkisel olarak denilenin aksine yöneleceğini söyledi.

Atasoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, temel olarak öğrencinin, kendi istediği bilgisi, becerisi ve eğilimi olan mesleğe yönlenmesinin, geleceği açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Ailelerin çocuklarının geleceği açısından 'O mesleği yaparsa ileriki yıllarda geçimini sağlayabilir mi iş bulabilir mi ?' kaygısı taşıdığını vurgulayan Atasoy, şunları kaydetti:

"Ailenin, çocuklarının verdiği kararda kaygılı ise bunu dile getirmesi gerekmektedir. Ama yine sonuçta bu alanda eğitim, öğretim alacak kişi genç olduğu için onun özellikle istediği alanı tercih etmelerini öneriyoruz. Bu bireyin yaşamında çok önemli bir olaydır, ancak öğrenci kararını anne babası da benimsemelidir.

Gençlerin başkalarının kararlarıyla üniversiteye girmeleri doğru olmayacağından kendisi karar vermeli. Ailelerin ÖSS tercihi yapan çocuklarına yoğun baskı uygulaması çatışmaya neden olabilir, o zaman genç tepkisel olarak denilenin aksine yönelecektir." İstemediği alana yönlendirilen gencin başarısız olabileceğini, pişmanlık duyabileceğini belirten Atasoy, "Genç, kendi kararı yönünde ilerlemeli, baskı yapılmamalıdır. Biz ailelere, baskı yapmadan öneri ve dilekte bulunmak şartıyla birlikte karar vermelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

Aile baskısının egemen olduğu ve mesleğin babadan oğula geçmesi geleneğinin devam ettirildiği ailelerde, bireyin baba mesleğini sürdürmesi için baskı yapıldığını ifade eden Atasoy, "Bazı aileler kendi çocukluk ve gençlik dönemlerinde yapamadıklarını, çocuklarının yaşamında gerçekleştirmeye çalışırlar. Zorlama sonucunda gencin, baba veya anne isteğine boyun eğdiği, isyan ettiği görülmektedir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber