Kamu Denetçiliği kanun tasarısı, yeni yasama yılında TBMM'ye gelecek

Haber Giriş : 18 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM`nin yeni yasama yılında ``ombudsmanlık`` la ilgili yasa tasarısı da görüşülecek. Adalet Bakanlığı tarafından, ``Ombudsmanlık`` ile ilgili yasa tasarısının çalışmaları sürerken, AKP Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman, ``Bana göre askeri sorunlar da ombudsmanın görev alanında olmalı. Yargıyla sınırlandırılacak bir sistem kurulmalı`` dedi.

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman, komisyon çalışmalarıyla ilgili bilgi verirken, gündemde bekleyen İçtüzük değişikliği teklifi Genel Kurul`dan geçtiğinde, komisyonun fiilen çalışan bir araştırma komisyonu gibi olacağını anlattı. Akman, komisyonlarına vatandaşlar tarafından çok değişik sorunlarla ilgili başvurular yapıldığını belirterek, ``Bu komisyonun yerinde inceleme, uzmun bulundurma yetkisi olmalı`` dedi.

Adalet Bakanlığı`nda ``Ombudsmanlık`` olarak bilinen ``Kamu Denetçiliği Yasa Tasarısı``nın hazırlıklarının da sürdürüldüğünü belirten Akman, Belçika ve Almanya`da Dilekçe Komisyonu ve ombudsmanların birlikte çalıştıklarını, Türkiye`ye de bu sistemin getirileceğini kaydetti. Yeni hazırlanan tasarıya göre, ombudsmanların da Dilekçe Komisyonu`nda seçileceğini, 40 yaşını doldurmuş ve belli eğitim seviyesindeki kişiler arasından iki kat aday belirlenerek, Genel Kurul`a gönderileceğini bildirdi.

Akman, ombudsmanlıkla ilgili yeni tasarının, Bülent Ecevit`in Başbakanlığı döneminde TBMM`ye gönderilen ve kadük kalan ``Kamu Denetçiliği Yasa Tasarısı`` temel alınarak hazırlandığını belirterek, bu sistemde Dilekçe Komisyonu`nun kendine gelen başvuruların değerlendirildikten sonra ombudsmana gönderileceğini söyledi. Akman, tasarıya göre bütün kamu kurumları ve idarenin yanlış işlemlerinin ombudsmana gideceğini bildirdi.

Akman, eski tasarıda Başombudsman ve ombudsmanların görev alanına bazı sınırlamalar getirildiğine dikkat çekerek, ``Yargıyla sınırlandırılacak bir sistem kurulmalı. Bana göre askeri sorunlar da ombudsmanın görev alanında olmalı. İstisna yargı olmalı`` diye konuştu.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber