Nâzım'ı ve Kısakürek'i okumayan öğrenci diploma alamayacak

Haber Giriş : 18 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı ilk ve ortaöğretimde okutulacak "100 Temel Eser"i belirledi. 9'uncu sınıftan itibaren öğrencilerin sorumlu tutulacağı listede Nâzım Hikmet de var.

Türkiye'de lise öğrencilerinin mezun olana kadar okuduğu kitap ortalamasını 1.8 olarak hesaplayan Milli Eğitim Bakanlığı, liselilere kitap okutmak için başlattığı, "100 Temel Eser" projesini tamamladı. Önümüzdeki hafta Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından açıklanacak listede, sağ ve sol ideolojinin iki önemli şairi Nazım Hikmet'in "Kuvayi Milliye Destanı" ile Necip Fazıl Kısakürek'in "Çile" adlı eserlerinin yer alacağı öğrenildi. Ayrıca, ortaöğretim müfredatında yapılacak değişiklikle, 9. sınıftan itibaren lise son sınıfa kadar öğrenciler bu kitaplardan sorumlu tutulacak. Öğrencilerin, kitaplarla ilgili hazırladıkları projeler ise sınıf geçme notunu etkileyecek.

NUTUK İLK SIRADA

Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, 14-17 yaş arasında mutlaka okunması gereken 100 temel kitap arasında ilk sırada, Atatürk'ün 10. yıl Nutku yer alacak. Necip Fazıl'dan Nazım Hikmet'e kadar Türk edebiyatının seçkin isimlerinin eserlerini içeren listede, son dönem yazarlarımızdan Oğuz Atay'ın "Tutunamayanlar" adlı romanıyla, Tomris Uyar'ın hikayelerinin yer alacağı bildirildi. Erken cumhuriyet dönemi yazar ve şairlerinden ise Orhan Kemal'in "Bereketli Topraklar Üzerinde", Haldun Taner'in "Keşanlı Ali Destanı" adlı eserleri listede ilk sıralarda bulunacak. 80 Türk yazar ve şairin yapıtlarının bulunduğu "100 Temel Eser" içinde orta çağ Hıristiyan tarihini en iyi şekilde anlatan eser olarak kabul edilen Umberto Eco'nun "Gülün Adı", Victor Hugo'nun Sefiller'i ve Charles Dickens'ın "Oliver Twist"ı gibi dünyaca ünlü 20 yazarın eserleri de yer alacak.

YAŞAYAN YAZAR YOK

Öte yandan, Milli Eğitim Bakanlığı, 100 Temel Eser'i belirleyen seçici kuruldaki Selim İleri'nin önerisini kabul ederek, listeye günümüz yazarlarını dahil etmedi. Tartışmalara yer vermemek için böyle bir karar aldıklarını belirten yetkililer, bu yüzden Yaşar Kemal, Orhan Pamuk gibi dünyaca ünlü yazarlarımızın eserlerinin listede olmadığını bildirdiler.

Listede neler var?

* Nazım Hikmet - Kuvayi Milliye Destanı

* Necip Fazıl Kısakürek - Çile

* Cahit Sıtkı Tarancı Otuz Beş Yaş

* Samim Kocagöz - Kalpaklılar

* Ahmet Hamdi Tanpınar - Huzur

* Oğuz Atay - Tutunamayanlar

* Tarık Buğra - Küçük Ağa

* Necati Cumalı - Susuz Yaz

* Orhan Kemal - Bereketli Topraklar Üzerinde

* Kemal Tahir - Devlet Ana

* Umberto Eco - Gülün Adı

Fatih CANITEZ/MERKEZ/ Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber