Rusça veya Çince öğrenin, işsiz kalmayın

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 24 Temmuz 2007 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rusça ve Çince mütercim-tercümanlık bölümü mezunları hem devletin resmi kurumlarında hem de özel sektör tarafından mumla aranıyor Avrasya'da yaklaşık 2 bin 500 Türk işletmesinin çalışmalar yaptığı göz önüne alındığında Çinçe mütercim-tercümanlığın önemi ortaya çıkıyor. Uzmanlar Sovyet ardılı cumhuriyetlerle canlanan ilişkiler ve iş hacmine de dikkat çekerek, Rusça bilen nitelikli elamana ihtiyaç olduğunu söylüyor. Rusça ve Çinçe mütercim- tercümanlık bu yüzden geleceği olan meslekler arasında. Okan Üniversitesi Çeviri Bilim Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Elif Daldeniz, Rusça ve Çinçe bilen nitelikli elemana olan ihtiyacı vurgulayarak, bu bölümleri ve iş imkânlarını şöyle anlatıyor:

Büyütmek için tıklayınız

"Çeviribilim bölümünden mezun olanlar, yazılı-sözlü çevirmen (mütercim-tercüman) unvanını alırlar. Mezunlarımız gerek kamu sektöründe, örneğin Dışişleri Bakanlığı gibi devletin her kademesinde ve resmi dairelerde gerekse özel sektör kurumlarında; yayınevlerinde, turizm sektöründe, dış ticarette, serbest piyasada ve resmi dairelerde, teknik alanda, bilişim sektöründe, otomotiv sektöründe, hukuk ve iktisat alanlarında iş imkânlarına sahip olabilirler. Ayrıca mahkeme çevirmeni olarak, sağlıkla ilgili kuruluşlarda, çeviri bürolarında kadrolu ya da serbest çevirmen olarak çalışabilirler."

En çok turizmde istihdam var

Rusça Mütercim Tercümanlık mezunlarının turizm ağırlıklı olmak üzere inşaat, tekstil, cam ve deri gibi sektörlerde nitelikli eleman olarak görev alabileceğini belirten Daldeniz, şunları söylüyor. "Çince mütercim- tercümanlık mezunlarımız, Çin pazarıyla ilişkilerini geliştirmeyi amaçlayan kurum ve şirketlerde iletişim uzmanı olarak çalışabilir; verecekleri çeviri hizmetinin yanı sıra farklı bir kültürle yaşanabilecek iletişim sorunları konusunda danışmanlık yapabilirler.

Artık her şeyin başı finans

Uluslararası finans bölümlerinde genel olarak işletme ve ekonomiyle ilgili derslerin yanı sıra, uluslararası finans teorisi, finans modelleri,

Büyütmek için tıklayınız

uluslararası raporlama sistemleri, uluslararası finans piyasaları, finansal yönetim, risk yönetimi, dış ticaret vb konulara ağırlık veriliyor. Uluslararası finans, özellikle sermaye piyasası işlemlerinin, döviz kurlarının ve yabancı yatırımcıların uluslararası ticaret ve piyasalar üzerindeki etkilerini inceleme özelliğinden ötürü, günümüzde ve gelecekte önü çok açık meslek gruplarından birini oluşturuyor. Faiz, döviz, türev ürünlerle ilgili işlemler ve konular önümüzdeki dönemde

özellikle her kademedeki yönetici ve her sektörde çalışan şirketler

için risk yönetimi açısından önem teşkil edecek. Mezunlar, kamu

kurumlar ve sermaye piyasasında faaliyet gösteren kurumlarda, büyük ölçekli ulusal veya uluslararası firmalarda, bankacılık sektöründe, denetim ve danışmanlık firmalarında çalışabilir. Türkiye'de yabancı yatırımların artması nedeniyle de iş bulma imkânları giderek yükseliyor.

Cevher hazırlama mühendisliği

Öğrencilerin bu yıl yeni tanıştığı bölümlerin başında cevher hazırlama mühendisliği geliyor. Sadece İstanbul Teknik Üniversitesi 'nde açılan cevher hazırlama mühendisliği, üretilen doğal kaynakların metalurji, demir-çelik, cam, seramik, çimento, deterjan, inşaat malzemeleri, enerji üretimi gibi değişik alanlarda kullanılabilir hale getirilmesi aşamalarını izleyen bir meslek olacak. Mezunlar metalurjik zenginleştirme, altın, platin ve değerli metaller üretimine yönelik zenginleştirme, demir-çelik, seramik, termik santrallar, nükleer hammadde üretimi çalışmalarında görev alabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber