KAMU-SEN, 200 trilyonluk maaş avantasından pay almak için dava açtı

Haber Giriş : 19 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kamu-Sen, yıllardır memur maaşlarının yatırılması karşılığında kamu yöneticileri ile banka yöneticileri arasında özel bir protokolle imzalanan anlaşmaya göre verilen, ancak memur maaşlarına yansıtılmayan rakamsal olarak değeri aylık 200 trilyona ulaşan promosyonlar için Maliye Bakanlığı'na dava açtı.

Türk-Büro Sen tarafından yapılan bir araştırmada, bankaların kamu kurumlarıyla yapmış olduğu anlaşmalar sonucunda promosyon olarak memurların ortalama aylık maaşlarının yüzde 10 ile 15'ine kadar kurumlarına nakit ve demirbaş desteği sağlandığı belirlendi. Kamu-Sen tarafından yapılan açıklamada, ?Bütçe dışı gelir olarak kurum yöneticileri ile banka yöneticileri arasında özel bir prokololle imzalanan anlaşmaya göre paralar, üst düzey bürokratların makam odası tefrişi, son model makam araçları, klima gibi harcamalara gidiyor. Yani paralar, açlık sınırının altında yaşam mücadelesi veren çalışanların cebine girmesi gerekirken yöneticilerin keyfiyetine göre özel amaçlar ve zevkler için kullanılıyor. Bu hizmeti sunabilmek için ve kamu çalışanlarının maaşlarını kendi bankalarında toplamak amacı ile büyük bir rekabete girişen bankalar, müşteri kapmak için bütün imkanları seferber ediyor' denildi.

Bankaların promosyon olarak verdiği demirbaş ve nakit paraların değerinin korkunç boyutlara ulaştığı, Türkiye Kamu-Sen'in 2 milyon 500 bin kamu çalışanı üzerinde yaptığı hesaplamalara göre bu paranın rakamsal olarak değerinin aylık 200 trilyon liraya ulaştığı belirlendi. Açıklamada, geçtiğimiz dönemde milletvekillerine maaşlarının İş Bankası'na yatırılması karşılığında diz üstü bilgisayar verildiğine dikkat çekildi.

Türk Büro-Sen Genel Başkanı ve Türkiye kamu-Sen Genel sekreteri Fahrettin Yokuş, sözleşmeleri yapan bütün kurum amirlerini zan altında bırakmak istemediklerini, bu promosyonların karşılığını, personeline nakit olarak vermek isteyip de mevzuattan kaynaklanan çıkmazlardan dolayı eli kolu bağlı kurum amirlerinin olduğunu da kaydetti. Ancak, TBMM üyeleri ve personeline bilgisayar ve nakit olarak ödemeler yapıldığında mevzuat engel olmazken, sayıları milyonları geçen kamu çalışanlarına bu engelin çıkarıldığını belirten Yokuş, ?Bu sebeple konu ile ilgili olarak maliye Bakanlığı'na Danıştay 11'inci Dairesi'nde dava açtık. Maliye Bakanlığı, bu konuda çıkarmış olduğu yasa, tebliğ ve yönetmelikleri değiştirerek, bankaların ödediği paraların, kamu çalışanlarının maaşları oranında kendilerine ödenmesi sağlanmalıdır' dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber