İdari usül kanunu değişiyor

Haber Giriş : 19 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adliye mahkemelerinde bakılmakta olan bir davada ilgili idari bir işlemin anlam, kapsam ve geçerliliğinin belirlenmesi hususunda çıkacak uyuşmazlıkların çözümlenmesi için, ?yorum davaları? açılacak. Bu davalar, idari yargıda görülecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan İdari Yargılama Usulü Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı Taslağı, görüş alınması için ilgililere gönderildi.

Taslağa göre, adliye mahkemelerinde bakılmakta olan bir davada, bu dava ile ilgili idari bir işlemin anlam, kapsam ve geçerliliğinin belirlenmesi hususunda çıkacak uyuşmazlıkların çözümlenmesi için mahkeme kararı üzerine ?yorum davaları? açılacak. Taslak, yorum davalarını idari dava türleri kapsamına alıyor.

İdari yargıda görülecek yorum davalarında, 60 gün olan dava açma süresi, adliye mahkemesi kararında belirtilen tarafa kararın tefhim veya tebliğ edildiği tarihi izleyen günden başlayacak.

Danıştay'ın, idare veya vergi mahkemelerinin görevine giren uyuşmazlıklarda; adli veya askeri yargı yerlerine açılan davaların görev noktasından reddi halinde, verilen kararların kesinleşmesi tarihinden itibaren 30 gün içinde dava dosyası görevli yargı yerine gönderilecek.

İlgililer, haklarında idari davaya konu olabilecek bir işlem veya eylemin yapılması için idari makamlara başvurabilecekler. Bu durumda, 30 gün içinde hiç cevap verilmezse ya da 30 günlük süre içinde araştırma veya inceleme yapıldığı bildirilmiş olmasına rağmen başvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde cevap verilmezse, istek reddedilmiş sayılacak. İlgililer, bu sürelerin bittiği tarihten itibaren dava açabilecekler.

İlgililer, idari dava açılmadan önce, ?idari işlemin kaldırılması, geri alınması, değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılmasını? üst makamdan, üst makam yoksa işlemi yapmış olan makamdan isteyebilecek.

İdari eylemlerden hakları ihlal edilenler, idari dava açmadan önce ilgili idareye başvurarak haklarının yerine getirilmesini isteyebilecekler.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber