Emsal Maddesi Aynen Kabul Edildi

Memurlardan üst öğrenimi bitirenlerin intibakı 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin A)12/d alt bendine göre yapılmaktadır. Ancak, söz konusu madde emsal uygulamasının Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle, 16.7.2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararınca iptal edilmiştir. Ancak, Maliye Bakanlığı, Yüksek mahkemenin ilgili maddeyi usulden bozduğunu sanmış ve yeni taslağı eski maddeyi hiç değiştirmeksizin yeniden hazırlamıştır. Oysaki maddenin (d) alt bendi hem usulden hem de esastan bozulmuş ve emsal uygulamasının Anayasa'ya aykırı olduğu belirtilmiştir. Bu gerekçe göz önüne alınmaksızın hazırlanan taslak ise ne yazıkki Genel Kurulda aynen kabul edilmiştir.

Haber Giriş : 20 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

16.7.2004 tarihli Genek Kurulda Milletvekilleri Sayın M. Akif Hamzaçebi, Mesut Özakcan, Şevket Gürsoy, Ali Oksal ve Türkân Miçooğulları tarafından verilen değişiklik önergesi ise kabul edilmemiştir. Milletvekillerince verilen önergenin gerekçesi aşağıdaki şekildeydi.

"Anayasa Mahkemesinin 16.7.2003 gün ve 25170 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan iptal kararı gereği yeniden düzenlenen memuriyeti sırasında bir üst öğrenim bitirenlerin intibaklarının yapılmasıyla ilgili Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin A)12/d alt bendini yeniden düzenleyen taslak metni usulden bozulduğu gerekçesiyle aynı şekilde yeniden düzenlenmiştir. Oysa, Anayasa Mahkemesi söz konusu kararıyla ilgili kanunun (d) alt bendini hem usul hem de esas yönünden iptal etmiştir.

Kararın itiraz gerekçesi bölümünün ikinci maddesinde (d) alt bendindeki "emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla" ibaresinin Anayasanın 2, 10 ve 90 ıncı maddelerine aykırılığı gerekçe gösterilerek esas yönünden iptalinin istendiğini belirtmiş. İtirazın incelenmesiyle ilgili beşinci bölümünde "bu ibarenin Anayasanın 2, 6 ve 91 inci maddelerine aykırıdır iptali gerekir" denilmiş. Sonuç bölümünün (a) paragrafında ise "emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla" ibaresinin Anayasaya aykırılığı sebebiyle iptaline karar vermiştir. Ancak, yeni hazırlanan taslakta bu ibarenin aynı şekilde yerini aldığı Anayasa Mahkemesinin esasa ilişkin iptal kararının gözardı edildiği görülmektedir. "

Ancak yukarıdaki gerekeye rağmen ilgili önerge redddilmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilen madde metni şu şekildedir.

"MADDE 1.- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Kanunun;

a) 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün (A) fıkrasının (12) numaralı bendinin (d) alt bendi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

"d) Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe, her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler."

Yukarıdaki madde 657 sayılı Kanunun şu anki metniyle aynıdır. Yani değişen bir şey yoktur. Dolaysıyla bu maddedeki emsal uygulamasından mağdur olan memurların def'i yoluyla konuyu Anayasa Mahkemsine götürmesi gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber