Hissedilen sıcaklığı nasıl hesaplayacaksınız?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Temmuz 2007 21:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı tabloya göre, beklenen sıcaklık ile bağıl nem arasındaki ilişki, hissedilen sıcaklığı veriyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bugünlerde vatandaşlara sıcak uyarısında bulunan Sağlık Bakanlığının hazırladığı tablo, önemli bilgiler veriyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün hava sıcaklığına ilişkin tahminlerine göre, Ankara'da yarın ve salı günü hava sıcaklığı 37 derece bekleniyor. Ankara merkezde nem oranı gün içinde sürekli değişiyor fakat yüzde 30'un üzerinde olduğu göz önünde bulundurulduğunda hissedilecek sıcaklık en az 38 derece olarak görünüyor. Nem oranı yüzde 40'a ulaştığında ise hissedilecek sıcaklık 42 dereceye çıkıyor.

İstanbul'da yarın ve Salı günü hava sıcaklığı 33 derece bekleniyor. Nem oranının yüzde 60 olduğu ele alındığında İstanbul'da hissedilecek sıcaklık 42 dereceye ulaşıyor. İstanbul'da hava sıcaklığının 38 dereceye çıkması halinde aynı yüzde 60'lık nem oranıyla hissedilen sıcaklık 56 dereceye ulaşıyor.

Muğla'ya bakıldığında bugün ve yarın hava sıcaklığı 40 derece olacağı tahmin ediliyor. Bölgedeki nem oranının yüzde 45 ve üzerine olduğu düşünüldüğünde hissedilen sıcaklık değeri 51-55 derece arasında oluyor.

Adana'da hava sıcaklığı bugün ve yarın 38 derece olması bekleniyor. Bölgedeki nem oranı ise gün içinde sürekli değişkenlik gösteriyor ancak yüzde 60 ve üzeri olduğu ele alındığında hissedilen sıcaklık değeri 56 dereceye çıkıyor.

Tabloya göre hava sıcaklığının 43 derece, nemin ise yüzde 60 beklendiği bir bölgede hissedilen sıcaklık 77 dereceye kadar çıkıyor. 44 derece ve yüzde 65'lik nemde ise hissedilecek sıcaklık 89 derece oluyor.

Herhangi bir bölgede hissedilen sıcaklık değeri 54-99 arasında ısı veya güneş çarpması ile termal şokun an meselesi olabileceği, 38-53 derece arasında güneş çarpması, ısı krampları veya ısı bitkinliği, fiziksel etkinlik ve bu şartlarda etkilenme süresine bağlı olarak şiddetli termal stres ile birlikte ısı çarpması; 32-42 derece arasında fiziksel etkinlik ve bu şartlarda etkilenme süresine bağlı olarak kuvvetli termal stres ile birlikte ısı çarpması ısı krampları ve ısı yorgunlukları yaşanabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber