Telekom 500 bin abone kaybetti

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Temmuz 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Lübnanlı telekom devi Oger tarafından satın alınan Türk Telekom, 500 bin abone kaybetti. Şirketin abone sayısı 1,5 yılda 19,3 milyondan 18,8 milyona geriledi. Şirketin mart ayında koyduğu zamlı tarifelerinden dolayı 100 bin abonesini kaybettiği belirtiliyor.

Türk Telekom yetkilileri, özelleştirme sonrası yaşanan abone kaybını normal bir süreç olarak değerlendirerek, kaygı verecek bir durum olmadığını söylüyor. Dünyada yaşanan birçok özelleştirmede bu tarz durumların yaşandığı bilgisini veren yetkililer, "Bu dönemdeki kaybın dünya örnekleri incelendiğinde ciddi bir boyut taşımadığı görülür. Zamlı tarifenin de bir miktar abone kaybına neden olduğu doğru. Türk Telekom'un yeni evlilere yönelik gerçekleştirdiği 'bedava telefon' kampanyası ise abone kayıtlarını hızlandırdı." şeklinde konuşuyor. Yetkililer, açığın ADSL aboneliği ile kapatıldığını ifade ediyor. Son dönemde özellikle hızlı internete (ADSL) yönelik yoğun bir ilgi görüldüğüne işaret ediyor. Abone kaybında, İç Anadolu Bölgesi başı çekti. Bu bölgeyi Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi izledi. Şirket, bu bölgelerdeki kayıplarını diğer illerdeki yeni abonelerle telafi ediyor.

Edinilen bilgilere göre, Türk Telekom'un 2005 yılı başında sabit telefon abone sayısı 19,3 milyon civarındaydı. Ancak özelleştirme çalışmalarının sürdürüldüğü dönemde şirketin abone sayısı gerilemeye başladı. Şirketin 2007 yılının ocak-mart döneminde abone sayısı 18,8 milyona kadar düştü. Telekom'un, mart ayında uygulamaya konulan zamlı tarifelerinin de abone kaybına yol açtığı ifade ediliyor. Danıştay'dan dönen kampanya ile Telekom, şehir içi ve sabit ücrete zam yaparken; şehirlerarası, uluslararası ve GSM görüşmelerinde indirime gitmişti. Yeni fiyat tarifesi ile şehir içi görüşmelere yüzde 6, sabit ücrete yüzde 23 zam yapılmıştı. Şirket, şehirlerarası görüşme ücretinde yüzde 53,7, uluslararasında yüzde 56,5, GSM aramalarında da yüzde 15,1 indirim yapmıştı. Yeni tarifede Standarthat için, şehiriçi görüşmelerin dakikası 5,42 yeni kuruştan 5,75 kuruşa yükselmişti. Sabit ücret 8,64 yeni liradan 10,64 yeni liraya çıkmıştı. Şehirlerarası görüşmelerin dakikası 14,83 kuruştan 6,86 YKr'ye inmişti. Uluslararası görüşmelerin dakikası 20,68 kuruştan 8,98 kuraşa gerilemişti. GSM aramalarının dakikası ise 33,64 kuruştan 28,56 yeni kuruşa düşmüştü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber