Karın ağrısı için rast gele ilaç almayın

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Ağustos 2007 10:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karın ağrısı şikayetinin altında farklı sebepler olabileceği için bilinçsiz bir şekilde ilaç almamak gerektiğini söyleyen uzmanlar, yemek sonrasında gelişen, hafif şiddetteki karın ağrılarında hafif buzlu su, elma suyu içilebileceğini belirtiyor.

Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Osman Naci Çelik, şiddetli, tekrarlayıcı, artan ve devamlı karakterde ağrılar ile ağrı ile nefesin kesilmesi durumlarında doktora müracaat edilmesi gerektiğini kaydetti.

Dr. Çelik, "Baygınlık hissi, kanama, kusma ve yüksek ateş olması, karın ağrısının göğüse, boyuna ve omuza yayılması, dışkıda kan görülmesi, karında gerginlik ve şişme olması durumlarında vakit geçirilmeden hekime müracaat edilmelidir." diye konuştu.

Karın ağrısı sorunuyla doktora gelen kişilerin detaylı muayenesi yapıldıktan sonra bazı hastalıkların ayırımı için, kan testi, idrar testi, ultrasonografi, tomografi gibi görüntüleme testleri istenerek tanıya gidildiğini kaydeden Çelik, "Karnın çeşitli bölümlerindeki ağrılar çeşitli hastalıkların başlangıcı olabilir. Tedavi tamamen saptanan soruna göre düzenlenir. Karaciğer, safra kesesi ve yollarının hastalıkları ve ülser sorunları sorumlu olabilir. Dalak, pankreas ve karın şah damarının (aorta) hastalıkları olabilir. Yemek borusu, mide ve oniki parmak bargırsağının, gastrit, ülser ve reflü gibi hastalıkları akla getirir." şeklinde konuştu.

Çelik, "Ağrının karın sol alt bölümünde olması durumunda kalın bağırsak iltihapları, yumurtalık, idrar sorunları, karın şah damarının hastalıkları, dış gebelik ve apandisit problemi olabilir. Ağrının karın sağ alt bölümünde olması durumunda apandisit, idrar, dış gebelik, yumurtalık, fıtık boğulması, safra kesesi ve yolları sorunları düşünülmelidir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber