Türk uzmanlar, tendon nakliyle yürüyemeyen sekiz çocuğu yürüttü

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 17 Ağustos 2007 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erol AKKIR, (DHA)

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda, dünya tıp literatüründe olmayan bir uygulamayla yürüme şansı kalmayan çocuklar yürütüldü.

Fakültede bilimsel projeyi hazırlayan ekipten Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yetkin Söyüncü, doğuştan diz çıkığının yüz binde bir görülen genetik bir hastalık olduğunu, bu hastalıkla doğan bebeklerin dizlerinin normal yönünde değil ters yöne kıvrıldığını anlattı.

Bebeklerde hastalığın tedavisine yönelik bazı yöntemler olduğuna dikkat çeken Söyüncü, "Çocuk üç-dört yaşına gelmiş ve yapılan operasyonlardan sonuç alınamamışsa, dizin ön tarafında bulunan tendonların arasındaki mesafe açılır. Hastanın yeniden yürüme şansı kalmaz" dedi. Kendilerinin bu aşamadan sonra sorunu çözmek için var olan yöntemleri birleştirdiklerini anlatan Doç. Dr. Söyüncü, "Kadavradan alınan tendonu, bu sorunu olan çocuklara naklettik. İlk uygulamayı dört yıl önce üç yaşında bir hastaya yaptık. Şu ana kadar yapılan nakil sayısı sekize ulaştı. Yapılan takipler sonucunda çocukların normal şekilde yürüyebildiklerini, diz hareketlerinin normale döndüğünü gördük. Bu, üç-dört gibi ileri yaş çocuklarda doğumsal diz çıkıklarında alternatif bir yöntem ve böyle bir şey literatürde yok" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber