Kanser yapan oyuncaklar izlemede

Haber Giriş : 24 Ağustos 2007 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, Çin'den ithal edilen oyuncakların aşırı dozda kurşun nedeniyle kansere neden olacağı haberleri üzerine bu ürünleri izlemeye aldıklarını açıkladı.

Kayalar, yazılı açıklamasında, Çin'den gelen oyuncaklarla ilgili haberler üzerine ithalat denetimini yürüten birimlerin uyarıldığını belirtti. Bu ürünlerin izlemeye alınması ve daha sıkı denetimler yapılması için talimat verildiğini ifade eden Kayalar, ?Ayrıca oyuncakların piyasa gözetimi ve denetiminden sorumlu bulunan sağlık Bakanlığı ile koordinasyon sağlanarak, vukubulan gelişmeler dikkate alınarak, genelde tüm oyuncakların, özelde ise basın organlarında belirtilen firmanın ürünlerinde yürütülen denetimler sıkılaştırılmıştır? dedi.

Kayalar, Sağlık Bakanlığı'nın 1994 tarihli genelgesi çerçevesinde, bazı kimyasal maddelerin özellikle kanserojen etkileri nedeniyle deri, tekstil ve hazır giyim ürünlerinde kullanılmasının 1 Mart 1995 tarihinden itibaren yasaklandığını anımsattı. Bu yasaklama kapsamında sağlık Bakanlığı'nın iç piyasanın yanında ithalat aşamasında da deri, tekstil ve hazır giyim ürünlerinin, bahis konusu kanserojen maddeleri içerip içermediklerini kontrol ettiği ifade eden Kayalar, şunları kaydetti:

?Halihazırda, ürünlerin içerebileceği zararlı maddelerin tespitine yönelik olarak ürün güvenliği denetimleri ilgili kamu kuruluşlarının yetkisi dahilinde olup; münhasıran zararlı madde içerdiği tespit edilen ürünlerde de bu ürünlerin piyasaya arzının yasaklanması, toplatılması ve ilgililer hakkında gerekli müeyyidelerin uygulanması mevcut mevzuatımız çerçevesinde yapılmaktadır.?

KAPILARI AÇTIRAN AB, RİSKLİ ÜRÜN GİRİŞİNE ÇARE OLACAK

Türkiye'nin Gümrük Birliği nedeniyle zararlı ürünlerin ithalatına kapısını açtığı eleştirilerini değerlendiren Kayalar, AB mevzuatına uyum ile riskli ürünlerin piyasadan toplatılmasının gündeme geleceğini belirtti. Piyasaya güvenli ürün arzedilmesinin sorumluluğunun üretici ve ithalatçıya verileceğini bildiren Kayalar, şu değerlendirmede bulundu:

?Yeni sistemde, ithalat aşamasında doğrudan tüketiciye ulaşacak olan ve insan sağlığı ve güvenliği açısından risk oluşturabilecek nihai ürünlerin denetimine öncelik verilmekte, oyuncaklar başta olmak üzere bir dizi üründe ithalat denetimleri sürdürülmektedir. Bu denetimler, ilgili AB mevzuatı ile uyumlu esaslar çerçevesinde yürütülmekte, işaret ve belge kontrollerinin yanı sıra şüphe olması halinde ürünler teste tabi tutulmaktadır. İthalatta yürütülmekte olan ve risk analizi esası ile çalışan denetimler, önceden uygulanmakta olan denetimlerden daha etkin ve uluslar arası yükümlülüklerimizle uyumludur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber