TOKİ, Konut Edindirme Yardımı paralarını hazırladı fakat sahibi belli değil!!!

Haber Giriş : 29 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TOKİ, KEY parasını hazırladı. Ancak hak sahiplerini belirleyecek olan Emlak Bankası 'personelim yok' diye bu işi yapmıyor. 400 trilyon lira sahiplerini bulmak için bekliyor.

1987'de başlayan ve 9 yıl süren KEY (Konut Edindirme Yardımı) hesapları, zorunlu tasarruf gibi çalışanlara geri dağıtılacak ancak hak sahipleri belli olmadığı için harekete geçilemiyor. Konuyla ilgili kanun taslağı hazırlandı. Taslak TBMM'ye gönderilmeden önce ödemenin yapılıp yapılmayacağına dair Hazine'den görüş istendi. Hazine ana parası 400 trilyon, hak sahibi ise 3.5 milyon civarında olan KEY hesaplarının ödenmesi için "olur' verdi ancak bu kez belli olmayan 1.5 milyon hak sahibi nedeniyle taslak bekletiliyor. Konunun tarafları olan Toplu Konut İdaresi'ne bağlı (TOKİ) Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Tasfiye Halindeki Emlak Bankası, Ziraat Bankası ve Hazine hak sahiplerinin belirlenmesi için çare arıyor.

EMLAK YÜKÜMLÜ
Emlak Bankası tasfiye haline girdiği için şu anda yükümlülükleri Tasfiye Halinde Emlak Bankası yürütüyor. KEY hesaplarıyla ilgili düzenlemeleri yapan 588 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile bu hesapların hak sahiplerini belirleme yetkisi Emlak Bankası'na veriliyor. Ancak Tasfiye Halindeki Emlak Bankası, Hazine'nin ve TOKİ'nin girişimlerine "Yeterli personel yok. Hak sahiplerini belirleyemiyoruz" diye cevap verdi. Böylece hak sahipleri belirlenemiyor dolayısıyla 9 yıldır ödenmesi gereken para ödenemiyor. TOKİ yetkilileri hazırlanan taslağa hak sahiplerinin belirlenmesi için personel alınması yönünde madde koymayı dahi düşündüklerini kaydederek "Ödemeyi yapacak durumdayız. Ancak yasa bize hak sahiplerini belirleme yetkisi vermiyor. O yüzden bir şey yapamıyoruz" dediler.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber