Bazı firmaların kayrılması karşılığında "Genel Müdür yapma" sözü verilmiş

Haber Giriş : 29 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dönemin Enerji Bakanı Ersümer'in, dağıtım ihaleleri komisyonu başkanı İlhan'a, ihalelerde bazı firmaları kayırması karşılığında genel müdür yapma sözü verdiği ortaya çıktı.

TBMM Enerji Soruşturma Komisyonu tarafından Yüce Divan'da kargılanmasına karar verilen Enerji eski Bakanı Cumhur Ersümer'in, enerji dağıtım ihalelerinde, bazı firmaların kayrılması halinde dönemin ihale komisyonu başkanı Osman İlhan'a, genel müdür yapma sözü verdiği ortaya çıktı.

TBMM Enerji Soruşturma Komisyonu'nun, enerji ihalelerinde yaptığı incelemeler sırasında ilginç usulsüzlükler tespit edildi. Bunların başında da dönemin Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in, enerji dağıtım ihale komisyonu başkanına genel müdürlük sözü vermesi geliyor. Enerji Soruşturma Komisyonu'nun raporuna göre, bir dönem Türkiye'nin gündeminden düşmeyen enerji dağıtım ihalelerinin başkanlığını Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Osman İlhan yaptı. İlhan, komisyona verdiği ifadesinde çarpıcı açıklamalarda bulundu.

'Genel müdür olacaktım'
Dönemin Enerji Dağıtım İhale Komisyonu Başkanı İlhan, dönemin bakanı Ersümer'in, dağıtım ihalelerinde "ima ve empoze" yoluyla baskı yaptığını öne sürdü. İlhan, "Bakan Ersümer, Balıkkesir-Çanakkale 5 nolu görev bölgesini Niyazi Önenin ortaklığı olan Best Grubu'nun alması yönünde imada bulunmuştur. Sayın Bakan, istediğini yaparsam, beni genel müdür olarak değerlendireceğini söylemiştir" dedi.

Osman İlhan, Bakan Ersümer'in, Yozgat-Sivas-Tokat Görev Bölgesi'nin Şara firmasına, Konya bölgesinin Özkaymak firmasına, Ankara-Kırıkkale bölgesinin de Barmek Holding'e verilmesi yönünde empozelerinin olduğunu ileri sürdü. İlhan, komisyondaki ifadesinde, Bakan Ersümer tarafından ihalelerde yapılan empoze ve imaları, diğer komisyon üyelerine de anlattığını kaydetti.

Enerjinin de kaseti varmış
Öte yandan, dağıtım ihaleleri ile ilgili bir başka çarpıcı açıklama ise ünlü işadamı Korkmaz Yiğit'ten geldi. Yiğit, elinde, Bakan Ersümer'in firmalarla ilgili yaptığı toplantıda, "Şu ihaleyi sen, şunu da sen alacaksın" şeklinde konuşmalar yaptığı bir kasedin olduğunu söyledi.

Yiğit, dönemin Başbakanı'nın Kamuran Çörtük'ü, bu kasedi kendisinden alması için görevlendirdiğini de öne sürdü. Yiğit, kasedin enerji dağıtım ihalelerinden önce çekildiğini de sözlerini ekledi.

Dağıtım ihaleleri çok tartışıldı
TBMM Enerji Soruşturma Komisyonu'nun raporunda yer alan, enerji dağıtım ihaleleri uzun süre Türkiye'nin gündeminden düşmedi. İhaleleri kazanan firmaların arasında, bazı medya grupları da bulunuyordu. İhalelerle ilgili usulsüzlük iddiaları ve uluslalararası kuruluşların işletme hakkı devrine karşı çıkması nedeniyle ihale iptal edildi. IMF ve Dünya Bankası, enerji dağıtım ihalelerinin, işletme hakkı devri şeklinde değil, varlık satışı şeklinde yapılmasını istemişti. İhalenin iptal edilmesinin ardından, enerji dağıtım ihalelerinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Enerji Bakanlığı tarafından yapılması kararlaştırıldı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber