İmamın, oğlu için camide düğün yaptırması tartışma konusu...

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 28 Ağustos 2007 08:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İmam Çetin'in oğlunun düğününde mehter takımı ve semazenler gösteri yaptı. İlahiyatçılar 'İçki içilmediği ve kadın erkek dans etmediği sürece düğün olur' diyor. Müftülük: Olmaz öyle şey...

"Osmanlı'dan beri düğünlerin genellikle camilerde yapıldığı Saraybosna'da şık kıyafetli kadın ve erkeklerin doldurduğu camide, kadınlar ve erkekler ayrı yerlere oturuyor, Kuran okunuyor, imam nikâhları kıyıyor.

Radikal 19 Ağustos'taki manşetinde Saraybosna'da bir cami düğününü böyle anlatıyordu. Saraybosna'da normal karşılanan camide düğünün İstanbul'un Bebek semtinde yapılması tartışma yarattı. İstanbul Müftülüğü, caminin ibadethane dışında hiçbir iş için kullanılamayacağı görüşünde.

İlahiyatçılarsa içki içilmediği, kadın erkek dans etmediği sürece camide düğünün 'din hükmünde' olduğunu savunuyor. Bebek sakinlerinin kimi durumu normal karşılıyor, kimiyse uygunsuz buluyor.

Bebek Camii'nin avlusunda önceki akşam 18.00'de alışılmadık bir görüntü vardı. Avluda, cami İmamı Seyfettin Çetin'in oğlunun düğünü yapılıyordu. Yemekli olarak düzenlenen düğünde davetlilere etli pilav ikram edildi. Mehter takımı ve semazenler kısa bir gösteri yaptı. Düğün geç saatlere kadar devam etti. Gece boyunca cami avlusuna da davetlilerden başka kimse yaklaştırılmadı.

Müftülük inceliyor

Bu alışımadık durum İstanbul Müftülüğü'nü harekete geçirdi. İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nda dini kaynaklar, dini, milli kültür ve kamuoyunun duyarlılıkları açısından konunun inceleneceğini belirtti. Çağrıcı şu açıklamayı yaptı: "İzin almadan yapamaz. Gazetelerdeki haberlere göre cami avlusuna davetlilerden başkası alınmamış. Cami bir kamu kurumudur, herkes girebilir. Özel mülk gibi girme yasağı konulamaz. Bu nedenlerle Beşiktaş müftülüğümüz gerekli görürse ilgili cami görevlisi hakkında idari soruşturma açacaktır. 6750 sayılı 'Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun'da 'Mabetler kiraya verilmez ve ibadethane haricinde hiçbir iş için de kullanılamaz' hükmü yer almıştır. Buna göre camilerin ibadet dışında bir maksatla kullanılmayacağı ortada."

Çetin'e, soruşturma açılır ve suçlu bulunursa kınama, maaş kesme, görev yeri değişikliği gibi idari cezalar alabilir.

'Dine aykırı bir şey yok'

İlahiyat profesörleri dini kurallar çerçevesinde camide her türlü sosyal etkinliğin yapılabileceği görüşünde. Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş, camide düğünü şöyle yorumluyor: "Düğünden kasıt camide nikâh kıyılmasıysa, camide nikah kıyılır. Caminin avusunda yemek vermişler, mehter, sema gösterisi yapılmış. Bunda dine aykırı hiçbir şey yok. Orada içki içilseydi, kadın erkek dans etseydi bu caiz değildi ."

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Saim Yeprem ise camide düğün yapılmasının dini açıdan bir sakıncası olmadığını söylerken 'muhitteki sosyal etkenlerin' de düşünülmesi gerektiğini vurguluyor.

Camide yapılan düğüne tanık olan ya da ertesi günü gazetelerden düğün haberini okuyan Bebeklilerin kimi rahatsızlığını açıkça dile getirdi, kimiyse durumu normal karşıladı. 54 yaşındaki Asuman Öz, düğünü uygunsuz buluyor: "Düğün ve ölüm yeri ayrı. Caminin yanında park, bahçe var. Niye orada yapılmıyor? İktidarın verdiği rahatlığı kullanıyorlar."

66 yaşındaki Gül Taner, durumun kendisini tedirgin ettiğini belirterek,

"İzin alınarak yapıldığı söyleniyor. Ecnebiler kilisede yapıyorsa camide de yapılır diyorlar. Dinimizde böyle bir şey olduğunu zannetmiyorum" diyor. Çiçekçi dükkânı bulunan Nesil Göksu durumu tuhaf karşılayanlardan: "Sanki mahsus yapıyorlar İstediğimizi yapabiliriz mesajı veriyorlar. Şimdiye kadar böyle bir şey yoktu. Bebek Bilhassa seçilmiş gibi."

'Bebek Kahve'nin müdavimlerinden şovmen Cem Özer ise camide düğün yapılmasının sakıncalı olmadığını söylüyor: "Her yerde yapılabiliyorsa camide de yapılabilir. Bunlara alışmamız lazım."

İşyeri Bebek'te olan 48 yaşındaki Sabahattin Eren, camide düğünün yeni bir şey olmadığı görüşünde: "İmam cuma namazında oğlunun düğünü için camide mevlüt okutacağını cemaate duyurdu ve herkesi davet etti. Oturduğum Gültepe'de, varoşlarda bu yapılıyor."

Barmene namaz kılmamıştı

Oğluna imamı olduğu camide düğün yapan Çetin, sırtında Arapça 'Allah' yazılı olduğu için 1997'de öldürülen barmen Oğuz Atak'ın cenaze namazını kıldırmayı reddetmişti. Bunun üzerine Belediyeden görevlendirilen bir imam cenaze namazını kıldırmıştı. Çetin dün camide düğün konusunda sessiz kaldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber