Taşradan şehre Tele Tıp dönemi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Eylül 2007 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyük şehirlerdeki hastaneler, artık diğer illerdeki hastaların tüm verilerini dijital ortamda görebilecek. Böylece sağlık hizmeti için il il gezilmeyecek

SAĞLIK Bakanlığı, geliştirdiği ?Tele Tıp Projesi'yle taşralardaki hastaların büyük şehirlere gelmesini engelleyecek. Oluşturulacak sistemle, taşra illerinden gönderilecek ultrason, patoloji ve radyoloji alanlarındaki veriler, bilgisayar ortamında Ankara'daki hastanelerde incelenebilecek. Dijital ortamda tutulan kayıtlar, incelendikten sonra sonuçlarıyla tekrar taşradaki hastanelere gönderilecek. Uygulamaya 2008'in başında geçilmesi hedefleniyor.

MALİYET AZALACAK

BAKANLIK yetkilileri, ülkede özellikle görüntüleme alanında yeterli sayıda uzman bulamadığı ve doğu illerine yeterince uzman göndermede zorluklar yaşadığı için Tele Tıp uygulamasına geçildiğini bildirdi. Bununla birlikte hastaya teşhis konulması ve tedavi olması için Ankara, İzmir, İstanbul gibi büyük şehirlere yönlendirilmesinin önüne geçmeyi hedefleyen Bakanlık, bu yüzden projeye önem veriyor. Proje kapsamında, hastanın uzak noktalara sevk edilmesi yerine görüntülerinin sevk edilmesi, gerekli teşhis ve raporlamaların uzaktan yapılması sağlanacak. Bakanlık böylelikle, sağlık hizmeti sunumunda etkinlik ve verimliliğin artmasını, hasta bakım maliyetinin azalmasını sağlayacak.

EKSİKLİKLER BELİRLENDİ

PROJE kapsamında ilk etapta Radyoloji ve Patoloji alanındaki sağlık hizmeti, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılmasıyla ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarına uzaktan verilebilecek. Ayrıca, Tele Tıp Projesi uzman sayısının yeterli olmadığı hastanelerde veya konsültasyon hizmetinin alınması gerektiği kompleks vakalarda önemli bir eksikliği telafi edecek. Uzaktan yapılacak teşhis ve raporlamalar, birinci veya ikinci görüş olarak kayda girebilecek. 2008 yılı başında pilot uygulamaya konulacak projenin, hastanelerdeki medikal cihazların envanteri oluşturuldu. Hastanelerde, hangi tip cihazdan kaç adet olduğu tespit edildi.

HACER BAŞ

Gönderici ve alıcı hastaneler

AŞAĞIDAKİ hastaneler arasında hasta bilgileri bu proje kapsamında kolaylıkla denetlenebilecek. Gönderen hastaneler:

Amasya Sabuncuoğlu Şerafettin Devlet Hastanesi

Elazığ Devlet Hastanesi

Hatay Devlet Hastanesi

Kayseri Eğt. Arş. Hast.

Kırklareli Devlet Hastanesi

Konya Numune Hastanesi l Rize Devlet Hastanesi

Siirt Devlet Hastanesi

Alan hastaneler:

Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hast.

Ank. Atatürk Eğt. Arş. Hast

Ank. Keçiören Eğt. Arş. Hast

Ank. Numune Eğt. Arş. Hast

Ank. Eğt. Arş. Hast.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber