Kordon kanı ile kansere çelme

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 05 Eylül 2007 13:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Lösemi, meme kanseri, diyabet ya da alzheimer gibi hastalıkların tedavisinin çok kolay olabileceği hiç aklınıza gelir mi? Kordon kanı tedavisi ile bu artık mümkün.

Yeni doğan bebeklerin kordon kanından alınan kök hücrelerin özel koşullarda dondurularak saklanmasıyla yaş ilerledikçe ortaya çıkabilecek pek çok hastalık tedavi edilebiliyor.

Kök hücreler açısından oldukça zengin bir kaynak olan kordon kanı ile akut ve kronik lösemi, lenf kanserleri, kök hücre hastalıkları, kalıtsal hastalıklar, beyin tümörleri, meme kanseri, yumurtalık kanseri, akciğer kanseri, MS hastalığının tedavisi mümkün.

Genkord Kordon Kanı Bankası Bilim Kurulu Üyesi Biyolog Ali Volaka, gelecekte de alzheimer, diyabet, kalp ve karaciğer, parkinson ve felç gibi hastalıkların kordon kanı ile tedavi edilebileceğini söyledi.

EN ÖNEMLİ TEDAVİ ALANI LÖSEMİ

Saklanan kordon kanının çocukluk çağında en önemli kullanım alanı, lösemi tedavisi. Çocukluk çağı lösemilerinin büyük çoğunluğu sadece kemoterapi ile tamamen tedavi edilebiliyor. Şayet kordon kanı saklanmış bir çocuğa lösemi nedeni ile kök hücre transplantasyonu gerekecek olursa, ilk tercih edilecek olan saklanmış olan kordon kanı olmayıp varsa doku tipi uygun kardeşinin veya aile dışı bir vericinin kemik iliğidir.

Kordon kanı, kalıtsal kan hastalıklarının, kalıtsal bağışıklık yetersizliklerinin ve kalıtsal metabolik hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor. Kordon kanının kullanım alanına ait çalışmalar, 'gençlik aşısı' ve 'organ yenileme' için de harekete geçildi. Birincisinde kordon kanı üzerinde hiç bir işlem yapılmadan hastaya nakil edilebilir.

Kordon kanı kök hücreleri, enjekte edilen doku içerisinde etraftan gelen kimyasal ve fiziksel sinyaller sonucu özelleşmiş hücrelere dönüşerek hasta dokuyu yenilemeye başlar. İkincisinde kordon kanı kök hücreleri gen terapisi için araç olarak kullanılır. Kök hücrelerinin DNA dizilerine yeni genler yerleştirildikten sonra hastaya nakledilebilir. Üçüncü metotta ise kök hücrelerin özelleşmiş dokuya veya organa dönüştürülmesidir.

Dünyada 100 merkez var

Dünyada kordon kanı saklayan merkez sayısının 100 civarında olduğunu dile getiren Volaka, ?Kuruluşumuzdan bu yana bankamızdan iki kordon kanı nakli gerçekleştirildi. 2 kordon kanı daha 2007 yılı içinde nakli yapılmak üzere tarafımızdan saklanmaktadır? dedi. Volaka, Türkiye'de şu anda 4'ü özel 3'ü üniversite bünyesinde toplam 7 tane kordon kanı bankasının bulunduğunu dile getirdi.

Hangi durumda saklanmalı?

Kordon kanı saklanmasının kimler için gerekli olduğu konusunda tam bir fikir birliği yoktur. Ailede bilinen kök hücre tedavilerine ihtiyaç gösterebilecek bir hastalık yok ise saklanan kana ihtiyaç olasılığı değişik hesaplamalara göre 1/1000 ile 1/100,000 arasındadır. Bu nedenle bazı araştırmacılar sadece ailelerinde ilik nakli gerektirebilecek hastalık öyküsü bulunan ailelerin bebeklerinde bu uygulamanın yapılmasını savunurken, diğer araştırmacılar kök hücre çalışmalarındaki hızlı gelişimi göz önünde bulundurarak herkesin bu seçeneği kullanmasını önermektedirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber