Hızlı trene profesörlerden tam not

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Eylül 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin deneme seferlerine katılan profesörler, hızlı tren deneme seferlerine tam not verdi.

Prof. Dr. Güngör Evren, tanık olduğu bu olaydan büyük mutluluk duyduğunu belirtirken, Prof. Dr. İnal Seçkin de ''Saatte 256 kilometre hıza ulaştık. ancak 70-80 kilometre hızla gidiyormuş gibi hissettik'' dedi. İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sıddık Yarman ise ''demiryollarının güven tazelediğini'' söyledi.

Hızlı Tren Projesi'nin ilk etabını oluşturan Ankara (Esenkent)- Eskişehir (Hasanbey) hattında yapılan test sürüşlerine 7 akademisyen katıldı.

A.A muhabirine açıklamada bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Mühendisliği'nden emekli Prof. Dr. Güngör Evren, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın daveti üzerine hızlı tren deneme seferlerine katıldığını söyledi.Trenin hızının saatte 256 kilometreye ulaşmasını izlediğini belirten Evren, ''Tanık olduğum bu olaydan büyük mutluluk duydum. Ertesi gün tren, test hızı olan saatte 275 kilometreyi de aşmış. Bu çok sevindirici bir olay'' dedi.

Hızlı trenin çok ciddi bir yatırım olduğuna işaret eden Evren, projenin sürüncemede bırakılmadan tamamlanması gerektiğini söyledi. Evren, ''Hızlı trende, Ankara-Eskişehir arası tek başına anlamlı değil. Asıl İstanbul-Eskişehir arasında yapılacaklar sonuç verecek. Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi tamamlandığında asıl o zaman sıçrama ve atılım olacak'' diye konuştu.

-1975 YILININ HIZLI TREN PROJESİ-

ilk kez Ankara-İstanbul arasında hızlı demiryolu yapılmasının, Süleyman Demirel'in Başbakan olduğu 1975 yılında gündeme geldiğini anlatan Evren, o projede hattın Mudurnu-Göynük üzerinden planlandığını söyledi. Evren, 1975 yılında gündeme gelen bu projede hattın toplam uzunluğunun 416 kilometre olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Hızlı tren projesi ile şimdi planlanan hattın uzunluğu ise 535 kilometre. Hızlı tren hattı, şu anki mevcut hattı izlediği için biraz uzun ve büyük bir kısmı tamamlandı.

Hızlı trenle şu anda ulaşılan hızlarla, 1975 yılında planlanan hatta gidilse, Ankara-İstanbul arası 2 saatten daha kısa olurdu. Keşke o hat yapılsaydı. Yine de hızlı tren projesinin hayata geçirilmesi ulaştırma sistemi için çok önemli bir adım.''

-''HATTIN İNŞASI BAŞARILI''-

Test sürüşüne katılan ekipte yer alan İTÜ İnşaat Fakültesi Ulaştırma Ana Bilim Dalından emekli Prof. Dr. İnal Seçkin de hız denemelerinin yapıldığı kesimlerde hattın inşasını çok başarılı bulduğunu söyledi. Seçkin, ''Katıldığım deneme sürüşlerinde saatte 256 kilometre hıza ulaştık. Ancak 70-80 kilometre hızla gidiyormuş gibi hissettik. Hızımızın o kadar olduğunu, söylediklerinde fark ettik. Bu yapılan işlerin ne kadar başarılı olduğunun bir göstergesi. Gelinen bu nokta, beni çok mutlu etti'' diye konuştu.

-''ALT YAPI VE ÜST YAPI O KADAR DÜZGÜNDÜ Kİ...''-

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sıddık Yarman ise hızlı tren çalışmalarının başarılı bir şekilde yürüdüğünü anlattı.

Yapılan testlerle, hızlı treninin alt ve üst yapısının gayet düzenli şekilde inşa edildiğinin görüldüğünü ifade eden Yarman, ''Deneme sürüşlerinde saatte 260 kilometreye yakın bir hız yaptık. Ama çok daha yavaş gidiyormuş gibi hissettik. Kataner (elektrikli tren enerji hattı) sistemi çok iyi yapılmış. Alt yapı ve üst yapı o kadar düzgündü ki... Öyle olmasaydı, rayların kaynak yerlerini o hızda hemen hissederdik. Bu çok büyük bir başarı'' dedi.

Hızlı tren projesinde her türlü güvenlik tedbirinin de alındığını vurgulayan Yarman, ''Demiryollarımız güven tazelemiştir. Çok büyük yatırımlar yapılmıştır ve başarıya ulaşılmak üzeredir'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber