Kanser geliyorum demez gelir!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Eylül 2007 11:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk kadını kanseri önemsemiyor

Türkiye'de kadınların, erken tanı konulduğu zaman tamamen tedavi edilebilir bir hastalık olan meme kanserini önemsemedikleri bildirildi.

Falez Rotary Kulübü tarafından Antalya'da düzenlenen "Erken Tanı Hayat Kurtarır" konferansına katılan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyodiagnostik Anabilim Dalı Meme Görüntüleme Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Selma Tükel, yaptığı açıklamada, Türkiye'de her 10 kadından birinde meme kanseri olduğunu söyledi.

Meme kanserinin erken teşhis durumunda tamamen tedavi edilebildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Tükel, "Meme yüzeysel bir organ olduğu için erken tanı şansı vardır" dedi.

Buna karşın Türkiye'de "bilinçsizlik ve bilgisizlik" nedeniyle erken tanının çok az olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tükel, "Meme kanseri olanların yüzde 86'sı belirtiler başladıktan sonra hastanelere başvuruyorlar. Yani bu hastalar, memelerindeki rahatsızlık nedeniyle ilk kez başvurdukları hastanelerde kanser olduklarını öğreniyor" diye konuştu.

Türkiye'de meme kanseri olan kadınların çoğunun hastalığın ileri evrelerinde tedaviye başladıklarını vurgulayan Tükel, gelişmiş ülkelerde ise meme kanserine erken tanı koyabilmek için 40 yaşın üzerindeki kadınlara takip programı uygulandığını, kadınların bu yaştan sonra yıllık kontrollere gitmeleri gerektiğini kaydetti.

Kadınların ayda bir elle muayene ile göğüslerini kontrol etmelerini isteyen Tükel, erken tanı için en güvenilir yolun ise mamografi olduğunu dile getirdi. Tükel, mamografinin elle muayenede kanserli kütle ele gelmeden 2 yıl önce yüzde 90 oranında kanser oluşumunu gösterdiğini söyledi.

Tükel, her kadının meme doku özelliklerinin parmak izi gibi birbirinden farklı olduğuna işaret ederek, kadınların memelerini iyi tanımaları durumunda gelişen yeni yapıları daha kolay algılayacaklarını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber