Sağlık için, orucu suyla açın

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 15 Eylül 2007 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dr. Gökhan Ordu'nun yazısı

İftar vakti oruç açarken birkaç yudum suyun tercih edilmesinin sağlık açısından faydaları vardır. Aç kalınan sürede oluşan susuzluğu gidermesi yanında, mideyi rahatlatması ve bağırsakları çalıştırması da önemlidir. Ramazan'da sıvı alımına önem verilmelidir. İftar ile sahur arası zamanda 10 bardak su içilmesi idealdir. İftar sonrası aşırı çay ve kahve tüketimi sindirim bozukluğuna yol açabilir. Bunların yerine meyve suları ve kompostolar tercih edilmeli.

Oruç tutarken sağlık açısından nelere dikkat etmek gerekiyor?

Oruç tutarken, sağlık açısından herhangi bir problem yaşamamak için yanlış beslenme alışkanlıklarını düzeltmek gerekir. Oruç tutanlarda öğün sayısının ikiye düşmesinden dolayı, Ramazan'da iki ana öğün olan sahur ve iftarda yedikleri besinlerin miktar ve kalorilerine dikkat etmeleri sağlık açısından büyük önem taşır. Ayrıca gün boyunca oruç sırasında vücutta yaşanan değişimler konusunda bilinçli ve dikkatli olunmalıdır. Ramazan'da, dengesiz beslenen kişilerde halsizlik, depresyon, mide ağrısı, hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi birçok sağlık problemi görülebiliyor. Uzun süre aç kalmak iştahı arttırdığı için normalden çok fazla miktarda ve hızlı yenmesine sebep olur. Bu nedenle iftar zamanı çok miktarda ve çok çeşitli yemekler, kan şekerini hızla yükselten gıdaları almak, hızlı yemek yemek ve yeteri kadar su içmemek sağlık açısından sakıncalıdır.

Ramazan'da toplumumuzda genel olarak et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek gibi yiyeceklerin tüketiminin arttığı, buna karşın sebze ve meyve tüketiminin azaldığı gözlemlenmektedir. Oysa ki, vücudun sağlıklı bir yaşam için günlük olarak alması gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları Ramazan'da da değişmemektedir.

Sahura kalkmamak veya sahurda fazla miktarda yağlı besinler almak gibi yapılan yanlış beslenme özellikle sindirim sistem hastalıklara neden olabilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber