Düzce Belediyesi'ne depremzede hacizi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2007 14:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Düzce'de 1999 yılında meydana gelen depremlerin ardından belediyeler ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı adına Sakarya İdare Mahkemesi'ne açılan davalar 8 yıl sonra sonuçlandı.

Depremde 2 çocuğu ile birlikte eşini kaybeden Kadriye İbil, Düzce Belediyesi adına açtığı tazminat davasını kazandı. Mahkeme, Düzce Belediyesi'nin İbil'e faizleriyle birlikte 106 bin YTL ödemesine karar verdi. Ancak, Düzce Belediyesi bu parayı aradan geçen 1,5 aya rağmen ödemeyince haciz kararı alındı.

Edinilen bilgilere göre, Düzce Belediyesi'ne 106 bin YTL'lik haciz geldi. Düzce'de 1999 yılında yaşanan depremlerde hayatını kaybedenlerin yakınları tarafından Belediyeler ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na açılan davaların bir kısmı sonuçlandı. Düzce'de Hastane Caddesi üzerindeki evinde 2 çocuğu ile birlikte eşini kaybeden Kadriye İbil, Düzce Belediyesi adına açtığı tazminat davasında haklı görüldü. 8 yıl önce kaybettiği kocası için Sakarya İdare Mahkemesi'ne giderek dava açan İbil, Düzce Belediyesi'nden "Destekten yoksun kalma ve manevi tazminat" aldı.

Bina denetiminde ve görev yerine getirmede yüzde 100 kusurlu bulunan Düzce Belediyesi ise faizlerle birlikte 106 bin YTL tazminat cezasına çarptırıldı.

Aldığı 106 bin YTL tazminat cezasını aradan geçen 1,5 aya rağmen ödemeyen Düzce Belediyesi'ne davanın isteği ile haciz yazdırıldı.

Düzce Belediyesi'ne tazminat davası açan Kadriye İbil'in avukatı Ayşegül Şenol Can, uzun yıllar sonucunda adaletin tecelli ettiğini söyledi. Can, yaptığı açıklamada, "Deprem sonrasında yakınlarını kaybedenler Belediyeler ve Bayındırlık Bakanlığı aleyhine davalar açtılar. Bunlardan biri olan Kadriye İbil'in davası sonuçlandı ve mahkeme sonucunda da Düzce Belediyesi'ne 106 bin YTL tazminat ödeme zorunluluğu getirildi. Bilindiği gibi Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın görevi üst ölçekli planları yapmak. Belediyeler ise imar planlarını yapmak, binaları sağlam zeminlere oturtmak, binalara inşaat ve iskân ruhsatı vermekle görevli. Açtığımız bu davada Bakanlığın ve Belediyelerin bu görevlerini yerine getirip getirmediğine bakıldı" diye konuştu.

İlk etapta İdare Mahkemesi'nin açılan davaları iptal ettiğini kaydeden Şenol Can, "Fakat biz temyize gittik. Daha sonra yapılan incelemelerin ardından raporlar hazırlandı, bu raporlarda Düzce Belediyesi yüzde 100 kusurlu bulundu" dedi. Can, bu ve benzeri şekilde açılan 9 dava olduğunu ve bunlardan 5'inin sonuçlandığını da hatırlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber