Ankara-İstanbul arasını 3 saate indiren projenin inşaatına başlandı

Haber Giriş : 04 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gensoruyu atlatan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, raylı sistemde çağdaş medeniyetin üstüne çıkmak istediklerini, Ankara-İstanbul arasındaki süreyi 3 saat 10 dakikaya düşürecek projenin inşaatına başlandığını açıkladı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Hızlandırılmış Tren projesiyle ilgili başından beri her türlü sorumluluğu aldığını ve bundan sonra da yaptığı bütün işlerin arkasında olduğunu belirterek, ''Bunun doğuracağı sonucu da memnuniyetle kabul etmeye hazırım'' dedi.

Hakkında gensoru önergesi verilen Yıldırım, getirilen eleştirileri yanıtlarken, raylı sistemde çağdaş medeniyetin üstüne çıkmak istediklerini, bu çerçevede Ankara-İstanbul arasındaki seyahat süresini 3 saat 10 dakikaya düşürecek Hızlı Tren Projesi'nin inşaatına başlandığını belirtti.

Dünyada ''Hızlandırılmış Tren'' diye bir kavramın olmadığını, ancak Türkiye'deki demiryolu sisteminin de dünya literatüründe yeri bulunmadığını belirten Yıldırım, dünyada trenlerin ortalama hızlarının 140-160 kilometreyken Türkiye'de bunun 55 kilometre olduğunu ifade etti.

''Demiryolunda biz de varız'' diyebilmek için 10 yıl süreyle 20 milyar dolara ihtiyaç olduğunu kaydeden Yıldırım, bu projeler için alternatif finans modelleri üzerinde çalıştıklarını, ayrıca bazı projelerin de sürdürüldüğünü ifade etti. Yıldırım, muhalefet milletvekillerinin ''çok yavaş gidiyorsunuz Sayın Bakan, olaya gelin'' diye laf atmaları üzerine, ''Demiryollarımız yavaş'' dedi.

Bütün ülkelerde normal tren hızının 150-160 kilometre olduğunu, İstanbul-Ankara hattında 1960 yılında 120 kilometre düzeyindeki tren hızının ise yol yenileme çalışmaları yapılmaması, araçların bakımlarının giderilmemesi ve işletme sorunları nedeniyle bugün 55 kilometreye düştüğünü belirten Yıldırım, iyileştirme çalışmalarıyla bu hızı 100 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

İstanbul-Ankara hattında aralıksız 5 ay süreyle gündüzleri trafiğe kapatılarak çalışma yapıldığını ve 4 Haziran'da hızlandırılmış trenlerin seferlerine başladığını anımsatan Yıldırım, ''Yapılan iş toplam seyahat süresinin 5 saat 15 dakikaya indirilmesidir'' dedi.

Yıldırım, bu çerçevede, 185 adet makasın değiştirildiğini, virajlarda raylar arasındaki kot farkının giderildiğini, buna karşın dar çaplı virajlarda hız artırımına gidilmediğini vurguladı. Üstyapının kontrol edildiğini, uluslarası normlara uygun traversler kullanıldığını, hemzemin geçitlerin kapatıldığını anlatan Yıldırım, ''Kaza bölgesi de dahil hattın tamamında gerekli her türlü yenileme ve yol bakımı yapılmış, yol iyileştirilerek trenin normal süratine yaklaşık seyredebileceği bir raporla tespit edilmiştir'' diye konuştu.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, bütün bu çalışmaları yaparken, hayatında livre görmemiş kişiler gibi livrenin nasıl okunacağı hakkında hüküm vermediklerini, kaza hakkında peşin bir yargıda bulunmadıklarını, yargısız infaz yapmadıklarını, personele güvensizlik göstermediklerini, TCDD'de görev yapan 1843 makinist ile 501 yardımcı makinistin 805 ve 880 saat olmak üzere iki ayrı eğitimden geçirildiğini belirtti.

''Kazanın olduğu bölgede bütün trenlerin uyması gereken hız 80 kilometredir. Bu bölgede hızlandırılmış tren uygulamasından dolayı kaza meydana gelmemiştir'' diyen Yıldırım, düz bir yolda kaza olması halinde bunun hızlandırılmış tren kazası olarak nitelendirilebileceğini söyledi.

-''DELİLLER KARARTILMADI''-

Kazanın soruşturulmasında TCDD'nin yanı sıra bağımsız bilim kurulu ile yabancıların da davet edildiğini belirten Yıldırım, delillerin karartıldığı iddialarına da tepki göstererek, savcının 25 dakika sonra olay yerine geldiğini ve delillerin karartılmadığına ilişkin açıklama yaptığını ifade etti. Yıldırım, ''Devletin savcısı delil karartması yok diyorsa buna herkesin saygı duyması lazım'' dedi.

Hızlandırılmış tren seferlerine ilişkin Ankara'da bilim adamlarının katılımıyla yapılan toplantıya da değinen Yıldırım, bu toplantının ''karar'' toplantısı olmadığını, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildiğini ifade etti. Projeye ilişkin eleştirilerde bulunan bilim adamının eleştirdiği dört konunun da düzeltildiğini söyleyen Yıldırım, bilimin ışığını reddetmenin söz konusu olmadığını kaydetti.

Raporların ortaya çıkmasını beklediklerini, bu nedenle Ankara-İstanbul arasında tren seferlerinin yapılamadığını belirten Yıldırım, bağımsız bilim kurulunun seferlerin başlanmasında sakınca bulunmadığını dün açıkladığını kaydetti.

-5 KOLDAN TAKİP-

Bakan Yıldırım, kazanın 5 koldan takibatının yapıldığını, sonuçların bir kısmının alındığını, bir kısmının ise yakında ortaya çıkacağını belirtti. Yıldırım, şöyle devam etti:

''Ama ortak bir kanaat var. Raporlara baktığımızda 2 noktaya vurgu yapılıyor: Yolun alt ve üst yapısında problem, geometrisinde bozukluk, çeken, çekilen araçlarda sorun yok. Bu ortak bir kanaattir. Demek ki orada yoğunlaşılan nokta hız aşımı olduğu yönündedir ama olay bütün boyutlarıyla değerlendirilecek ve çıkan raporları da kamuoyu ile paylaşacağız.''

İstifa etmesi gerektiği konusuna değinirken Yıldırım, kazanın ardından ''işin araştırılması yapılsın, gerçekler ortaya çıksın'' dediğini anımsattı. Yıldırım, ''Bu işle ilgili başından beri her türlü sorumluluğu almışım ve bundan sonra da yaptığım bütün işlerin arkasındayım. Bunun doğuracağı sonucu da memnuniyetle kabul etmeye hazırım'' diyerek konuşmasını tamamladı.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber