İntihal mi, üniversitede iç çekişme mi?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2007 16:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Osman Demircan, intihal (aşırma) iddialarını araştırmak için söz konusu makaleleri birebir karşılaştırdıklarını, çok yönlü inceleme başlattıklarını bildirdi.

Prof. Dr. Demircan, yaptığı açıklamada, son günlerde bazı basın organlarında yayınlanan intihal iddialarının, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fizik Bölümünde yaşanan iç çekişmeden kaynaklandığını öne sürerek, bu sorunun üniversiteyi de aşıp, yurt dışına taşındığını belirtti.

Bilimsel araştırmalarda ve makalelerin giriş bölümlerinde, başka bilim adamlarının çalışmalarından alıntı yapılabildiğini ifade eden Demircan, şunları kaydetti:

''Sözü edilen intihal olayı, her araştırmacı tarafından yapılıyor. Araştırma yapanlar ya da makale yayınlayanlar, kaynak olarak yararlandıkları çalışmaların özetini yazabilirler. Kamuoyuna intihal olarak duyurulan olay, intihal değildir. Yapılması gereken bir şeydir. Çünkü bir bilim adamı başka bir bilim adamının yaptığı çalışmayı, kendi araştırmasında özetleyebilir.''

-ÇOK FAZLA YAYIN YAPANLAR BU YÖNDE ELEŞTİRİLİYOR''

Prof. Dr. Demircan, çok fazla bilimsel yayın ve araştırma yapan, birim, bölüm ve kişilerin bu yönde (intihal) eleştirildiğini ileri sürerek, ÇOMÜ Etik Kurulu olarak, intihal iddialarını araştırmak için makaleleri birebir karşılaştırıp, tarama yaptıklarını kaydetti.

''Çok yönlü inceleme başlattık. Bu araştırmamızı tamamladıktan, sonra somut verilerle açıklama yapacağım'' bilgisini veren Prof. Dr. Demircan, ''Asıl yapmak istediğimiz şey, Türkiye'deki bilimsel araştırmaları kötüleme yönünde yaygınlaşan bu girişimi durdurmak, yurt dışında bu yönde yapılan karalama yazılarını geri çektirmek'' görüşünü vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber