Keyfince yaşamak kanser yapıyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Eylül 2007 16:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doya doya yiyip içmek, güneşin altına uzanıp bir yandan bronzlaşırken bir yandan tembellik yapmak, cinselliği özgürce yaşamak? Modern dünyanın en gözde yaşam biçimi bütün bu zevkleri bol keseden yaşamaya odaklanıyor. Ancak görünüşe bakılırsa günümüzün keyfe keder yaşam tarzı bizi eğlendirirken aynı zamanda da öldürüyor! İngiltere Kanser Araştırmaları Merkezi'nin geçen hafta yayınladığı rapora göre son 10 yılda en çok artış gösteren kanser türleri yemek, içki ve sigara içmek, güneşlenmek, seks ve hareketsiz kalmakla bağlantılı olanlar.

DOYMAK NEDİR BİLMİYORUZ

Fındıklı, fıstıklı, karamelli çikolatalar, zeytinli, cevizli, haşhaşlı ekmekler, türlü türlü peynirler, organik tereyağları? Yemek yemek hiç bu kadar zevkli olmamıştı. Öyle çok çeşit, öyle çok tat var ki, doymak nedir bilmiyoruz. Modaya uyup hepsinden yemek istiyoruz. Organik, taze ve lezzetli olunca zararı dokunmaz diye düşünenler de yanılıyor; gerçek şu ki, çok yemek öldürüyor! Sigara kullanmayıp da ölümcül kanser türlerinden birine yakalanan her 10 kişiden birinin kanser olmasına obezite sebep oluyor. Son 10 yıl içinde yüzde 14 oranında artış gösteren böbrek kanserinin en büyük iki tetikleyicisi de sigara içmek ve obezite. Yine son 10 yıl içinde yüzde 21 oranında artan rahim kanseri de obez kadınlarda iki kat daha fazla görülüyor. Beslenme uzmanı Dr. Marilyn Glenville, ?karın bölgesinin yağlanması östrojen üretimini de artırır ve bu göğüs kanseri riskini yükseltir? diyor ve ekliyor: ?Son 10 yılda göğüs kanseri vakalarında yüzde 11 oranındaki artış daha kilolu bir toplum olmamızla da bağlantılı olabilir.? Çok yemek kansere sebep oluyorsa bunu önlemenin tek yolu da boğazımıza biraz hakim olmak, yağlı yiyeceklerden kaçınmak, bunun yerine lifli besinler, meyve ve sebzeleri tercih etmek.

ALKOLİK OLMASANIZ DA RİSK ALTINDASINIZ

İş çıkışı stres atmak için bara uğrayıp bir cin-tonik içmek, akşam yemeğini bir kadeh kırmızı şarapla lezzetlendirmek, sıcak yaz akşamlarında buz gibi bir birayla serinlemek... Hepsi kulağa hoş geliyor. Alkol modern yaşam tarzının en renkli unsurlarından biri. Ama size kötü bir haberimiz var. Kansere davetiye çıkarmak için alkolik olmanız gerekmiyor; az miktar alkol almak bile kanserin yolunu açabiliyor. Örneğin günde bir kadeh içki içmek göğüs kanseri riskini yüzde 7, bağırsak kanseri riskini ise yüzde 10 artırıyor. Ve tükettiğiniz alkol miktarı arttıkça kanser riski de aynı oranda artıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre alkol tüketimi tüm dünyada büyük bir hızla artıyor. Buna göre Türkiye'deki alkol tüketimi de son 35 yılda 13 kat arttı. Nitekim kanserden ölümlerin yüzde 6'sında sebep alkol. Buna rağmen arada sırada az miktarda alkol tüketenler çok içenlerden de hiç içmeyenlerden de daha uzun yaşıyor. Çünkü alkol kolesterolü düşürüyor. Alkolle bağlantılı olarak ortaya çıkan kanser türleri ağız, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, bağırsak ve göğüs kanserleri. İstatistikler ağız kanserinde son 10 yılda yüzde 23 artış olduğunu söylüyor. Alkol ve sigara bir arada olunca tehlike çok daha büyük. İngiltere Kanser Araştırmaları Merkezi'nin raporuna göre günde altı birimden fazla alkol tüketmek ağız kanseri riskini üç kat artırıyor; hem alkol hem sigara içenlerde ise risk 50 kat artıyor!

TEMBELLEŞİYORUZ

Modern dünyanın bizi tembelleştirdiği şüphe götürmez. Asansöre biniyoruz, bakkala yürümektense telefonla sipariş veriyor ve temizliği başkalarına yaptırıyoruz. İstatistiklere göre sağlıklı bir yaşam için tavsiye edilen haftanın beş günü yarımşar saatlik bir yürüyüş.

İngiltere Kanser Araştırmaları Merkezi'nden Prof. Jane Wardle ?araştırmalar göğüs ve kalın bağırsak kanserlerinin oluşumunda hareketsizliğin de etkili olduğunu gösteriyor? diyor ve ekliyor: ?Hayatında fiziksel aktivitelere yer verenlerde kansere yakalanma riski daha düşük.? Bristol Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre haftanın 3-4 günü yarımşar saat spor yapmak, kalın bağırsak riskini yarı yarıya, göğüs kanseri riskini dörtte bir oranında düşürüyor. Bu sıklıkta spor yapmak akciğer kanseri riskini de yüzde 40 oranında azaltıyor.

GÜNEŞ VE KANSER

Küresel ısınmayı boş verip kendini plajlara, havuzlara atanlara kötü bir haberimiz var. En ölümcül cilt kanseri türü olan melanoma vakaları son 10 yılda yüzde 43 oranında arttı. Kadınlarda görülme oranı ikiye katlanırken erkeklerde görülme oranı ise üç katına çıktı. Bu oranlar cilt kanserini, en hızlı artış gösteren kanser türü yapıyor. Sebebi tahmin etmek zor değil. Güneş ışınları! İngiltere Kanser Araştırmaları Merkezi'nden Sara Hiom, ?ölümcül melanoma vakalarının giderek artması endişe verici? diyor; ?Bu cilt kanserinin sebebi güneş ışınlarındaki UV radyasyonuna maruz kalmak. Aslında korunmanın yolu çok basit. Bronzlaşmak yerine yanmamak için çaba gösterirseniz cilt kanserine yakalanma riskini ortadan kaldırabilirsiniz.? Ancak araştırmalar güneş ışınlarının göğüs, kalınbağırsak, mesane, rahim, yumurtalık ve mide kanserlerine karşı koruyucu etkisi olduğunu da ortaya çıkardı. Bu durumda uzmanların dediği gibi güneşin etkisini azalttığı zamanlarda 10'ar dakikalık güneş banyosu ile kemik ve kaslarınız için gerekli olan D vitaminini alabilirsiniz.

SEKS EN POPÜLER KONU

Brad Pitt ve Angeline Jolie'nin yatak odası sırları, Paris Hilton'un internette dolaşan seks videosu, David Beckham'ın karısını aldatma macerası derken seks yine en popüler konu olarak manşetlerde. Ancak yıllar geçtikçe daha çok ve daha rahat konuşulup yaşanmaya başlayan seks konusunda son yıllarda önemli bir mesaj geri planda kaldı: Korunma. Cinsel yolla bulaşan human papilloma virüsü (HPV)'nin sebep olduğu rahim ağzı kanseri vakaları son 10 yılda yüzde 18 oranında azalmış olsa da 35 yaşın altındaki kadınlarda en yaygın ikinci kanser türü olmaya devam ediyor. Oysa prezervatif kullanımı ile önlenebilmesi ve düzenli smear testleri yaptırılırsa erken fark edilerek tedavi edilmesi mümkün. HPV virüsü oral seks ile de bulaşıyor ve ağız kanserine sebep oluyor. Nitekim beşten fazla oral seks partneri olmuş birinin ağız kanserine yakalanma riski yüzde 250! Johns Hopkins Bloomberg Tıp Fakültesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, oral seks ile geçen bir başka virüs HPV-16 ile gırtlak kanseri ise doğrudan bağlantılı. Araştırmaya göre beşten fazla oral seks partneri olmuş birinin HVP-16 virüsü bağlantılı olarak kansere yakalanma riski yüzde 750. Ama seksin faydaları da var. Ama iyi haberler de var: Pennsylvania'daki Wilkes Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, haftada iki kez seks yapmanın grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskini çok azalttığını söylüyor. Çünkü seks, bağışıklık sistemini güçlendiren hemogoblin A adlı antikorları yüzde 30 oranında artırıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber