Kalp rahatsızlıklarından ölümler artıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2007 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her yıl 80 bin civarında artış gösteren kalp rahatsızlıklarından ölenlerin sayısının Türkiye'de 2010 yılında 250 bin kişiye ulaşacağının tahmin ediliyor.

Artvin Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Özkan Dede, kalp rahatsızlıklarından ölenlerin sayısının Türkiye'de 2010 yılında 250 bin kişiye ulaşacağının tahmin edildiğini söyledi.

Dr. Özkan Dede, yapılan araştırmalara göre Türkiye'de 2 milyon kalp hastası olduğunu belirterek, "Her yıl 130 bin erkekte ve 95 bin kadında yeni koroner hastalığı gelişmektedir. Belirtileri dikkate almayan bazı hastalarımızda ani ve istenmeyen sonuçların görülmesinin yanı sıra hastalık ölümle sonuçlanmaktadır.

Koroner hasta sayısı yılda 80 bin civarında artmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde kalp damar hastalığından ölümler tüm ölümlerin yüzde 25'i iken, gelişmiş ülkelerde yüzde 45 tir. Gelişmiş ülke olmadığı halde ülkemizde bu oranın yüzde 45 olması, gelecek için korkutucudur. 2010 yılında Türkiye'de yalnız koroner rahatsızlıklar nedeniyle hayatını kaybedebileceklerin sayısı 250 bin olarak tahmin edilmektedir" diye konuştu.

Türkiye'de kalp damar hastalıklarında en yaygın risk faktörünün sigara olduğunu ifade eden Dr. Dede, "Tahmini 10,4 erkek ve 3,9 milyon kadın sigara içmektedir.

Sigara koroner ölüm riskini 1.8 kat arttırmaktadır. Kadınlarda sigara içiminin artması hastalığı artırmaktadır. Kolesterol düzeyi ülkemizde batılılara göre düşüktür, ancak 9 milyon vatandaşımızda kolesterol 200'ün üstündedir. 200'de her 50 miligramlık artış koroner kalp hastalığı riskini yüzde 36 arttırmaktadır" dedi.

Koroner arter hastalığının tedavisi konusunda da bilgi veren Dr. Dede, "Koroner anjiografide koroner arter hastalığı tespit edilmişse, destekleyici ilaç tedavisinden başka anjioplasti (Balon) veya by-pass operasyonu olmak üzere iki tedavi seçeneği vardır. Kalp rahatsızlığı ihmale gelmez. Dikkate alınmayan küçük bir rahatsızlık ölümle sonuçlanmadan en yakın uzman hekime başvurunuz" şeklinde konuştu.

Dr. Dede, kalp hastalıklarını ve buna bağlı ölümleri azaltmaya yönelik şu önerilerde bulundu: "Sigaradan uzak durun. Akdeniz tipi diyete sadık kalın. Kan basıncını normal tutun, bedensel hareketliliği sürdürün. Sigara içen 40 yaş üstündekiler kan yağlarını, kan basınçlarını ölçtürerek, yüksek olanlar hemen sigarayı bırakmalı ve tedavi altına girmeli. Birinci derecede akrabalarında kalp damar hastalığı bulunan 30 yaşını geçenler sigarayı bırakmalı. Şeker hastalığı olanlar ise kalp hastalığına yakalanma riski yüksek olduğu bilinciyle diyetine, tedavisine daha da özen göstermeli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber