Bilimsel olarak kayısının faydaları

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2007 19:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnönü Üniversitesinde (İÜ), sıçanlar üzerinde yapılan bir araştırmada, kayısının, bağırsak hastalıkları, kanser ve kalp krizi riskine karşı yararlı olduğu belirlendi.

İÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Otlu, Malatya Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, kayısının kanser ve bir takım hastalıklara iyi geldiğinin ilk kez bilimsel olarak kanıtlandığını söyledi.

Kayısının birçok hastalığa iyi geldiğinin halk arasında bilindiğini, söylendiğini ancak, bilimsel olarak kanıtlanmamış olduğuna işaret eden Otlu, 5 aylık bir süreyle sıçanlar üzerinde yaptıkları araştırmalar sonucu bağırsak hastalıkları, kanser ve kalp krizi riskine karşı kayısının oldukça faydalı olduğunun saptandığını kaydetti.

Toplam 30 sıçan kullanarak 5 ay boyunca inceleme yaptıklarını belirten Otlu, 300 kilogram kuru kayısının yeme karıştırılarak sıçanlara farklı dozlarda verildiğini söyledi. 5 ayın sonunda kayısının, özellikle kanser, bağırsak hastalıkları ve kalp krizi riski olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi geldiğinin tespit edildiğine dikkati çeken Otlu, şöyle konuştu:

''Kayısının faydaları ve nelere iyi geldiği noktasında çok fazla şey söylenirdi. Bunların birçoğu doğruydu. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmamıştı. Sıçanlar üzerinde yaptığımız çalışmadan elde ettiğimiz sonuç bizi oldukça heyecanlandırdı. Elde ettiğimiz verilere göre kayısı, karaciğer, bağırsak, kanser ve kalp krizi riski gibi hastalıkların önüne geçebiliyor.''

Araştırma süresince birçok kurumdan destek gördüklerini de belirten Otlu, şöyle devam etti:

''Araştırmada kullanacağımız 300 kilo kuru kayısıyı Cem Vakfı Başkanı Eşref Doğan verdi. Kayısıyı yeme karıştırılmak üzere Dilek beldesinde bulunan bir fabrika doğrayarak bize teslim etti. Diğer taraftan 2004 yılında hazırladığımız bilimsel projelerimizi ilk önce Kayısıbirlik Genel Müdürlüğü'ne sunduk, lakin destek göremedik. Malatya Valiliğine ilettiğimiz projeye ise Malatya Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı'ndan destek geldi.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber