Milletvekili, ama yargılanıyor!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Eylül 2007 06:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa'daki milletvekili dokunulmazlığına rağmen, DTP'li Aysel Tuğluk hakkında 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan açılan davada 'yargılamaya devam' kararı verildi

Esra Alus

DTP Diyarbakır Milletvekilli Aysel Tuğluk'un "terör örgütü propagandası yapmak" suçuna ilişkin 4 ayrı davadan daha yargılanmasına devam kararı verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen davalara Tuğluk katılmazken avukatı Özcan Kılıç hazır bulundu. Cumhuriyet Savcısı, Tuğluk'un dosyalarının, Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ile birlikte yargılandığı İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dava dosyasıyla birleştirilmesini istedi.

Tuğluk'un avukatı Kılıç ise, "Aysel Tuğluk milletvekilidir. Bu nedenle müvekkil yönünden Anayasa'nın 83. maddesi dikkate alınarak yargılamanın durdurulmasına karar verilsin" dedi.

Mahkeme, Kılıç'ın talebini Anayasa'nın "temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılamaması"nı düzenleyen 14. ve 83/2 maddeleri gereğince reddetti. Mahkeme ayrıca 4 ayrı dosyanın İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dava dosyası ile hukuki ve fiili irtibatı bulunduğunu belirtti. 13. Ağır Ceza Mahkemesi bu dosyaların birleştirilmesi için 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nden görüş istedi.

Tuğluk'un Ata ile birlikte İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada da yargılamaya devam kararı çıkmıştı. Tuğluk'un, aralarında Gündem gazetesinin de bulunduğu bazı basın yayın kuruluşlarında yayımlanan çeşitli haberlerden dolayı "yasadışı örgüt propagandası yapmak" suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapsi isteniyor.

14. madde ne diyor?

Mahkemenin "yargılamaya devam" kararı verdiği Anayasa'daki 14. madde şu şekilde:

"Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz.

Anayasa hükümlerinden hiçbiri, devlete veya kişilere, anayasayla tanınan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya Anayasa'da belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak şekilde yorumlanamaz. Bu hükümlere aykırı faaliyette bulunanlar hakkında uygulanacak müeyyideler, kanunla düzenlenir."

1994'te DEP'lilere uygulanmamıştı

ANKARA Milliyet

Anayasa'nın 14. maddesi gereğince, milletvekili seçilmesine rağmen hakkındaki davalardan yargılanmasına devam edilmesi kararlaştırılan Tuğluk, suçlu bulunursa, milletvekili sıfatını da kaybedecek. Eski DEP milletvekillerinin tutuklandığı 1994'te Anayasa'nın 14. maddesi uygulanmamış, TBMM'nin DEP'lilerin dokunulmazlığını kaldırmasının ardından yargılama süreci başlatılmıştı.

Ancak bu kez yargı farklı davranarak, "yargılama devam" kararı verdi. Yargılamaya sonunda Tuğluk'un suçlu bulunması halinde milletvekilliği düşecek. Anayasa'nın 84. maddesi uyarınca milletvekilliğini kaybedecek olan Tuğluk, cezaevine de konulabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber