Adliye koridorunda bağıran mübaşir tarih oluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2007 14:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rize Adliye Sarayında yapılan modernizasyon çalışmaları kapsamında, Türkiye'de bir ilk olan sistemle duruşmaya girecek sanıkların mübaşirlerce koridorda yüksek sesle çağrılmasına son verecek uygulama başlatıldı.

Rize Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Özkorul, gazetecilere yaptığı açıklamada, adalet hizmetlerinin daha kaliteli, hızlı ve güvenli bir ortamda yürütülebilmesi için adliyenin modernizasyonuna yönelik proje hazırlandığını söyledi.

Proje kapsamında duruşma bildirim, e-vatandaş hukuki bilgilendirme ve ses yayın sistemi kurulduğunu, adliyenin dekorasyonuna yönelik çalışmalar yapıldığını ifade eden Özkorul, Türkiye'de ilk olan proje ile Rize Adliyesinin, Türkiye'nin en teknolojik, modern ve güvenilir adliyesi olduğunu belirtti.

-DURUŞMANIN SEYRİ MONİTÖRLERDEN İZLENİYOR-

Duruşma bildirim sisteminde adliyedeki bütün duruşma salonlarına LCD monitör yerleştirildiğini, bu monitörlerden vatandaşların duruşmanın seyri hakkında bilgi sahibi olabildiklerini bildiren Özkorul, şunları söyledi:

''Sistemde hangi duruşmanın devam ettiği, hangi duruşmanın bittiği veya beklediği canlı ve hareketli olarak görülebilmektedir. Kısa bir süre sonra ise bu monitörlerden herkes tarafından bilinmesi gerekli temel hukuk kuralları, haklar ile hukuk dünyasındaki gelişmeler ile yerel televizyonlarda yayınlanan ilimiz ile ilgili haberleri de bulabilecekler. Bu monitörlerden, adliyenin ortak mekanları olan kafeterya, avukat odası, giriş, savcılık katları gibi yerlerde de bulunuyor.''

Binada toplam 20 LCD monitör bulunduğunu, bunlardan birisinin de kendi odasında olduğunu kaydeden Özkorul, ayrıca bina içinde 4 de kiosktan (ayaklı bilgisayar) adliyeden haberleri, birimlerin yerleşim planlarını, kanunlar külliyatını, adliyenin telefon ve personel bilgilerine ulaşılabildiğini söyledi.

-ADLİYE KORİDORLARINDA MÜBAŞİR BAĞIRMAYACAK-

Rize Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Özkorul, yapılan çalışma ile adliye binası içinde kurulan ses sisteminden sürekli düşük ses seviyesinde müzik yayını yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

''Bu sistem ile artık mübaşirler duruşma ile ilgili bilgileri koridorlarda bağırmak zorunda kalmıyor. Mübaşir, kurulu bulunan ses sisteminden müzik yayını kesilerek duruşma ile ilgili bilgileri okuyor. Bu yayın da adliye binasının her yanından rahatlıkla duyulabiliyor. Bu sistem her duruşma salonundan ayrı ayrı yapılıyor.''

-PERSONEL TAKİP SİSTEMİ DE KURULDU-

Yapılan çalışmalardan birisinin de personel takip sistemi olduğunu kaydeden İsmet Özkorul, şu bilgileri verdi:

''Bu sistemde adliye personeli mesai başlangıç ve bitiminde manyetik kartlarını kullanarak giriş ve çıkış yapıyorlar. Böylece mesaiye geç gelinmesinin önüne geçilmiş oluyor. Ayrıca personel, çalışma saatleri içinde fotoğraf ve isimlerinin bulunduğu kartları sürekli boyunlarında bulunduruyor. Böylece vatandaş işlemi sırasında kiminle muhatap olduğunu bilebilecektir.''

-''MAHKEME DUVARI'' İMAJINI SİLMEK İÇİN...

Cumhuriyet Başsavcısı Özkorul, halk arasında ''mahkeme duvarı'' gibi tabir kullanıldığını, bunun da kötüyü ve olumsuzluğu simgelediğini belirterek, şöyle dedi:

''Adliyemizin koridorlarını insan fotoğrafları ve çiçeklerle dekore ederek bu kötü imajdan mahkemelerimizi uzaklaştırmak istedik. Günümüz modern adliyelerinde mahkeme duvarı kötü ve olumsuz değildir. İnsanın psikolojik olarak etkilenmesi, daha iyi ve kaliteli hizmet sunulması için adliyemiz baştan aşağıya dekore edildi.''

-BOŞANMA DAVALARI İÇİN ÇOCUK RESMİ...

İsmet Özkorul, aile mahkemesinin bulunduğu katta duvarlarda özellikle çocuk resimlerinin asıldığını belirterek, ''Böylece boşanmak için gelen ailelerin bir kez daha düşünmelerini istedik. Sonuçta bir aile bile kurtarabilirsek bu bile önemlidir'' diye konuştu.

Yapılan bütün çalışmaların vatandaşların adalet hizmetlerinden daha fazla, daha iyi, kaliteli olarak istifade etmesinin amaçlandığını vurgulayan Özkorul, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Adliyeler, hukuka aykırı davranışların müeyyide altına alındığı, yaptırımlarla karşılaştırıldıkları yerdir. Asıl olan hukukun doğru ve hızlı tecelli etmesidir. Rize Adliyesinde yapılan da doğru ve hızlı adalet için daha fazla teknoloji kullanmak ve adaletin kalitesini artırmaya çalışmaktır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber