Cemil Çiçek: Terfi için seçimlerde aday olan bürokratlar var

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2007 15:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, seçimlerde bürokrasiden siyasete seçim dönemlerinde bir akım yaşandığını belirterek, bazı bürokratların üst düzey göreve gelmek için aday adayı veya aday olduklarını söyledi.

Bakan Çiçek, Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE)'nün 2007-2008 Eğitim -Öğretim Yılı açılışına katıldı. TODAİE'nin önemli bir görevi ifade etmesine rağmen kamu hayatında yeterli ilgiyi görmediğini belirtti.

Kamu yönetiminde kalite sorununu çok önemsediklerini ifade eden Çiçek, Türkiye'nin geri kalmışlığının temelinde kaliteli insan sorununun yattığını kaydetti. Çiçek, Türkiye'nin karşılaştığı her sorunla ilgili bir yasa çıkardığını, yasası en çok olan ülke durumunda bulunduğuna işaret etti. Karşılaşılan her sorunla ilgili yasa çıkarılmasına rağmen sorunun ortadan kalkmadığına dikkat çeken Çiçek, "Burada bir insan problemi var. İnsanımızda kalite problemi var" dedi.

Bir ülkenin başına gelebilecek en büyük kötülüğün yetişmiş olmayan insanların önemli görevlerde bulunmuşı olduğunu vurgulayan Çiçek, "Son 15 yıldır Türkiye'de gördüğüm bir hususu ifade etmek istiyorum. Seçimlerde kamu bürokrasinden siyasete doğru çok ciddi bir akım var. Bir yerden bakarsanız buna sevinebilirsiniz. Siyaset çok ilgi çekiyor, öyle aman aman bulaşılmasın denilecek bir iş değil. İşine girilecek katkı sağlanacak bir faaliyet alanı. Sonradan karşılaştığımız taleplerden anlıyoruz ki bunların önemli kısmı siyasete katkı sağlamaktan çok iktidara namzet partiden aday görev almak süretiyle referans elde ediyorlar. Açıkça tartışılmalıdır" diye konuştu.

Çiçek, siyasi partilerden aday olan bürokratların kariyer ve özgeçmişleri ile değil, daha sonra "sizin partinizden aday adayınızdık, adaydık lafı" ile belli makamlara talip olduklarını anlattı. Çiçek, yeni dönemin en önemli konularından birisinin kamu yönetimi reformunun gerçekleşmesi olduğuna belirterek, "Önümüzde üçtane reform alanı var. Bunlar kamu yönetimi reformu, personel reformu ve sosyal güvenlik reformu" dedi.

Konuşmasında, Çiçek, Türk kamu yönetiminde en önemli sorunlardan birisini ise en tecrübesiz olan kamu görevlilerinin en geri ve en problemli bölgelere gönderilmesi olduğunu söyledi. En problemli yerlere en tecrübeli insanların gönderilmesi gerektiğine işaret eden Çiçek, bu durumun hizmetin kalitesini, devlet ile vatandaş arasındaki ilişkileri olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber