Hızlı tren kazasında imdat freni şüphesi

Haber Giriş : 10 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya'nın Pamukova ilçesinde meydana gelen ve 38 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren faciası ile ilgili olarak Vatan Gazetesi'nde önemli bir iddia ortaya atıldı.

Haberde 5 Ağustos'ta tutuklu makinistlerden Recep Sönmez'in evini arayan ve kendisinin de kaza yapan trende olduğunu söyleyen kişinin ?Hız nedeniyle korkup imdat frenini çektim' dediği belirtiliyordu.

Halen cezaevinde bulunan yardımcı makinist Recep Sönmez'in avukatı İsmail Gürses, kimliği meçhul yolcuyu bulmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Avukat Gürses, Pamukova ilçesine bağlı Mekece yakınlarında meydana gelen tren kazası yüzünden Geyve Cezaevi'nde tutulan yardımcı makinist Recep Sönmez'in perşembe günü kendisine kazanın seyrini değiştirecek bilgiler verdiğini açıkladı. Gürses'in verdiği bilgiye göre Sönmez'i ziyaret eden ailesi, evlerini arayan ve kimliğini gizli tutan bir yolcu olay günü trenin hızlı gitmesinden korktuğu için bir anda imdat frenini çekmiş ve ardından vagonlar raylardan çıkarak kaza meydana gelmiş. Makinist Sönmez'in, eşinin anlattığı olay sonrasında harekete geçtiğini belirten Gürses, şunları söyledi: ?Geçtiğimiz perşembe günü kimliği bilinmeyen bir yolcunun makinistin evine telefon ettiğini ve kendisinin 2'nci vagonda yolcu olarak seyahat ettiğini, imdat frenini çektiğini ve bu nedenle vicdan azabı çektiğini söylemiş. Bu ifadelerin gerçeklik payını araştırmak için harekete geçtik. Araştırmalarımız sürüyor. Teknik bilirkişilere imdat freninin çekilmesiyle beraber kazanın olup olmayacağını sorduk. Bize, imdat freninin çekilmesiyle beraber frenlerdeki havanın bir anda boşaldığı, vagonun kilitlendiği ve makinistin buna müdahale etmesinin söz konusu olmadığı yönündedir. Süratli giderken imdat freninin çekilmesinin kazanın oluşumuna etken olacağı bildirildi.? dedi. Avukat İsmail Gürses, vagonlarda imdat frenlerinin çekili olduğunun tespit edildiğini ve mahkeme tarafından belirlenecek uzman bilirkişilerin nezaretinde inceleme yapılacağını belirtti.

TCDD: İmdat frenleri çekili; ama ne zaman çekildiği belli değil

Sakarya Pamukova'da meydana gelen hızlandırılmış tren kazasıyla ilgili olarak makinist avukatlarının ortaya attığı 'kazadan önce yolculardan biri imdat frenini çekti' iddiası giderek güçleniyor.

TCDD tarafından hazırlanan kaza raporunda da, kaza yapan 2 vagonun imdat frenlerinin çekili olduğunun tespit edildiği belirtildi. 22 Temmuz'da meydana gelen tren kazası sonrası TCDD tarafından hazırlanan ve 29 Temmuz'da tamamlanan ilk raporda devrilen 2 vagonun da imdat frenlerinin çekili olduğunun belirlendiği bilgisinin yer aldığı ortaya çıktı. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, makinist avukatlarının ortaya attığı 'imdat freni çekildi' iddiasının kaza raporunda yer aldığı bilgisini doğruladı. Fakat yetkililer, raporun kazadan yaklaşık bir hafta sonra düzenlendiğini belirterek, imdat frenlerinin kazadan önce mi yoksa enkaz kaldırma çalışmaları sırasında mı çekildiğinin tespit edilemediğini ifade etti. TCDD yetkilileri, kazaya imdat frenlerinin çekilmesinin sebep olduğu iddiasına raporun kazadan 3 gün sonra bitirilmiş olması sebebiyle şüpheyle yaklaşıyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber