Gazi'de Ayhan ekibine tasfiye

Haber Giriş : 10 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazi Üniversitesi Rektörü Yamaç'ın ilk işi, eski Rektör Ayhan'ın üniversite yönetim kuruluna seçtirdiği 3 üyeyi görevden uzaklaştırmak oldu.

Gazi Üniversitesi Rektörü Kadri Yamaç, rektörlük koltuğuna oturduğu ilk gün eski Rektör Rıza Ayhan'ın ekibini yönetimden uzaklaştırdı. Ayhan, Yamaç'ın bu hareketinin "seçilemeden atanmanın ezikliği ve kompleksinden" kaynaklandığını öne sürdü.

Üniversitedeki seçimde en fazla oyu alan rakibi Rıza Ayhan'ın yerine, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in tercihiyle atanan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç eski yönetime karşı ilk hamlesini yaptı. Yamaç, devir-teslim törenine katılmayan eski Rektör Ayhan'a, üniversite yönetim kurulundaki çalışma arkadaşlarını uzaklaştırarak karşılık verdi.

Ayhan: Seçilmeden atanmanın ezikliği

Ayhan'ın görevi bırakmasından 23 gün önce toplanan Üniversite Senatosu, Tıp Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Haluk Tokuçoğlu ile Prof. Dr. Burhan Aykaç ve Prof. Dr. Semih Yalçın'ı üniversite yönetim kuruluna seçmişti. Ancak Yeni Rektör Yamaç, Senato'nun 13 Temmuz 2004 tarihli bu kararını iptal ederek, Ayhan döneminde seçilen bu 3 üyeliği geçersiz saydı.

Yamaç'ın göreve başladığı gün yaptığı bu tasarruf karşısında eski Rektör Rıza Ayhan da üslubunu sertleştirdi. Yamaç'ın "seçilemeden atanmanın ezikliği ve kompleksini" yaşadığını öne süren Ayhan, rektörün senato kararlarını yok sayma yetkisinin olmadığını vurguladı. Ayhan, "2547 sayılı yasada senatonun ve rektörün yetkileri bellidir. Rektörün senato kararıyla ilgili bu işlemi görevi kötüye kullanma olarak nitelendirilmeli. Kin ve garaz ile işbaşına geldiği görülüyor" dedi.

Yeni rektörün kendisini suçlayıcı bir girişimde bulunma ihtimalinin de yüksek olduğunu belirten Ayhan, "Benimle ilgili bir şeyler uydurmaya çalışacaklardır. Ama rektörlük dönemimle ilgili hesabını veremeyeceğim hiçbir şey yok. Anlaşılıyor ki, bundan sonraki her hareketinde seçilemeden atanmanın ezikliği hep hissedilecek" diye konuştu.

Rektör Yamaç'ın kararıyla üyeliği düşen Tıp Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Haluk Tokuçoğlu ise İdare Mahkemesi'ne başvuracağını açıkladı. Mahkemeden "yürütmeyi durdurma" talep edeceğini kaydeden Tokuçoğlu, "Rektörlüğe başladığı ilk gün aldığı bu karar ile nasıl bir yönetim tarzı olacağını da gösterdi" dedi.

Yamaç: Tasfiye yapmadım

Gazi Üniversitesi'nin yeni Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç, senato kararını iptal ederken, amacının tasfiye olmadığını ileri sürdü. Bir önceki yönetimin temmuz ayında idari ve akademik kadrolara çok sayıda atama yaptığını anlatan Yamaç, "Gelişime 10 gün kala atamalar yapıldı. Benim 4 yıl çalışacağım genel sekreteri bile tayin ederek ayrıldılar. Bizzat ben idari kadrolara 22'nin üzerinde atama yapıldığını biliyorum" dedi. Yamaç, yönetim kurulu üyeliklerini iptal ettiği kişilerle arasında herhahgi bir husumet bulunmadığını belirterek şöyle konuştu: "Burada tasfiye söz konusu değil. Çünkü ben görevini yapmakta olan kişi veya kişileri görevden almış değilim. Sadece onları normal görevlerine döndürdüm. Şu anda rektörlükte 400 kişi çalışıyor ve herkes görevine devam ediyor. Giderayak 4 yıl çalışacağım yönetim kurulu üyeleri tayin ediliyor, bu bir nezaket sorunu."

Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber