Baykal'ın Gül'e muhalefeti geçmişe dayanıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2007 20:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA (İHA) - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığını protesto ederek verdiği hiçbir resepsiyona katılmama kararı alan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Gül'e muhalefetinin üniversite yıllarına dayandığı ortaya çıktı. Gül'ün üniversite yıllarında Maliye Bakanlığı yapan Deniz Baykal'ın, öğrenci olaylarını araştırmak üzere üniversitede Gül ile bir araya geldiği ortaya çıktı.

Gazeteci-Yazar Fatih Bayhan'ın Pegasus Yayınevi'nden çıkan "Kayseri'den Çankaya Köşküne Abdullah Gül" isimli kitabında Abdullah Gül'ün geçmişine yönelik bilinmeyen yönleri gün ışığına çıkıyor. Bayhan'ın derlediği bilgilere göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin uzlaşı içinde gerçekleşmediği gerekçesiyle Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığını protesto ederek verdiği hiçbir resepsiyona katılmayan CHP Lideri Baykal'ın Gül ile üniversite yıllarında tanıştığı ortaya çıktı. 1970'li yıllarda İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni kazanan Abdullah Gül'ün, fikir mücadelesini ise Milli Türk Talebe Teşkilatı'nın (MTTB) çatısı altında yürüttüğünü belirten yazar Bayhan, kitabında şu ifadeleri kullanıyor:

"Yakın arkadaşı ve Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız'ın anlattığı bir hatıra, Cumhurbaşkanı Gül'ün, bugün kendisine engel çıkarmaya çalışan Deniz Baykal'la geçmişten başlayan bir irtibatının da olduğu ortaya çıkarıyor. 1974 veya 75'te, MTTB'de çalışırken aralarında Maliye Bakanı Deniz Baykal'ın da olduğu bir grup CHP'li, öğrenci olaylarının nedenlerini araştırmak üzere onlarla bir görüşme yapmak ister. MTTB'liler de başında Abdullah Gül'ün olduğu 10 kişilik bir heyet oluşturur. MTTB'li gençler konularına o kadar vakıftırlar ki, Gül'ün olayın ekonomik boyutunu anlattığı ve 2 saat sürmesi planlanan görüşme tam 2 gün sürer."

DENİZ GEZMİŞ VE ARKADAŞLARI, ABDULLAH GÜL'Ü "FAŞİST" İLAN ETMİŞ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 1968 yılında geldiği İstanbul'da kendisini sağ-sol kutuplaşmalarının içinde buldu. Yazar Bayhan, Gül'ün üniversite yıllarına ait çok ilginç anılarını ortaya çıkardığı kitabında, Abdullah Gül'ün, Deniz Gezmiş ve arkadaşları tarafından 'faşist' yazılı posterlerinin okul girişine asılması yüzünden 6 ay okula giremediğini yazdı. Bayhan'ın kitabında bu bölüm şöyle anlatılıyor:

"Gül, üniversite okumak amacıyla geldiği İstanbul'da da hemen göze batar. Aslında babasının işinden dolayı mühendis olmayı istese de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Sosyal Siyaset İşletme Bölümü'nde okumaya başlar. Böyle bir dönemde üniversite hayatına başlayan Abdullah Gül, üniversite yıllarında fikri mücadelesini babası ve yakın çevresinden etkilendiği için doğal olarak MTTB ve Akıncılar çatısı altında sürdürür. O dönemde sağ-sol kutuplaşmaları içinde yaşanan gerilimler ve tartışmalar herkesi etkiliyor ve olayların içine çekiyordu. Nitekim Abdullah Gül gibi yakın çevresinde sessiz ve uyumlu olduğu bilinen birisi bile bu ortamda aktif hareket alanı içine girmiş ve İstanbul Üniversitesi'ni kontrolleri altına alan Deniz Gezmiş ve arkadaşları, Abdullah Gül ve arkadaşlarının fotoğraflarını duvarlara asmış, 'faşist' damgası vurmuş ve hedef göstermişti. Abdullah Gül bu gergin dönemde 6 ay üniversiteye giremeyecekti."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber