Konut kredilerinde değiştirme müjdesi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 30 Eylül 2007 09:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Sanayi Bakanlığı düzenlemeyi yaptı. Konut faizi düşünce tüketici bankayla masaya oturup istediği gibi yeniden yapılandırabilecek

SANAYİ Bakanlığı konut kredisi çeken 500 bin kişi ve yeni kredi kullanmayı bekleyen yüzbinlerce tüketicinin beklediği çok önemli bir değişikliğe imza attı. Bakanlık dün Resmi Gazete'de yayımlanan ?Konut Finansmanı Kapsamındaki Kredilerin Yeniden Finansmanına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'le kredilerde yeniden yapılandırmanın rahatça gerçekleştirilebilmesinin önünü açtı. Söz konusu düzenlemeyle tüketici yazılı başvuru yaparak kredinin faiz oranında, vadesinde, faiz türünde değişiklik yapabilecek. Tüketci ayrıca kredi kullandığı para birimini değiştirebilecek. Bankalar tüm bu işlemler için tüketicilerden ekstra komisyon veya ücret talep edemeyecek.

Devrim niteliğindeki söz konusu düzenlemeyle bankaların halen bir zorunluluk olmadan uyguladıkları değiştirme yasal bir zemine kavuşmuş oldu. Ayrıca değiştirme sırasında bankaların tüketci aleyhine uygulayabildiği komisyon ve benzeri kesintiler de ortadan kaldırıldı. Tüketciler yeni uygulamayla mevcut faiz oranları kendi çektikleri seviyenin altındaysa bankalara olan borçlarını yeniden yapılandırıp daha düşük taksit ödemesi imkanını elde etti. Ayrıca vade seçeneklerinde de tüketicinin bütçesinin değişen koşullarına göre ayarlama olanağı getirildi. Tüketici geliri arttıysa vadeyi kısaltıp daha az faiz ödeme, geliri düştüyse uzatıp daha küçük taksitlerle borcunu kapatma şansını yakaladı.

Konut kredilerindeki yeni düzenlemeyle tüketciye çok önemli bir hak daha tanındı. Tüketci kredi kullandığı para birimini de istediği gibi değiştirebilecek. Örneğin geçtiğimiz dönemde döviz bazında konut kerdisi çeken tüketici kur riskinden çekinmeye başlandığında borcunu YTL'ye çevirebilecek. Ya da dövizde düşüş beklentisine taşıyorsa YTL olarak aldığı krediyi yabancı bir para birimine çevirip kur farkını kendi lehine işletebilecek. Düzenlemeyle getirilen bir başka önemli yenilik de aynı evin teminat gösterilip birden fazla konut kredisi alınmaysıyla ilgili değişiklik oldu. Söz konusu kredilerin tek konut kredisi altında birleştirilmesi sağlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber