Genelkurmay eski başkanı Özkök: Üniversiteye türban sokulmamalı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Ekim 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, kendisiyle yaptığımız mülakatın beşinci bölümünde bazı Atatürkçü kesimlerden kendisine yöneltilen eleştiriler, üniversitelerde türban yasağı, mahalle baskısı ve imam hatip liseleriyle ilgili konularda sorularmızı yanıtladı.

ŞERİF MARDİN'İN SÖYLEDİKLERİNİ DAHA EVVEL BEN DE SÖYLEDİM

Şerif Mardin Hoca'nın "mahalle baskısı"na işaret eden söyleşisi çok tartışma yarattı. Sizce de bir mahalle baskısının yaşanması söz konusu mu?

Sayın Mardin'in söylediklerini, ben daha evvel birkaç kişiyle konuşurken söyledim. Şöyle ki, kız çocuklarının birçoğu örtünmek istemiyor. Aileleri, gelenekleri yönünden ve komşu ailelerin anlayışları yönünden kızları kapansın istiyor.

Kız diyor ki: "Babacığım, okuyacağım, başım açık olursa ancak okuyabilirim..."

"Peki" diyor baba ve onun etkisiyle kızlarının okumasına müsaade ediyor, aile de alışıyor duruma. Üniversiteyi bitiriyor. Üniversite çok kritik bir yer. Sınırda. Bu olmaz, serbest bırakılırsa, o örtünmek istemeyen genç kızlarımız direnemezler ailelerine ve sayı birdenbire artar.

Ama, bazen bunlar, hesapladığımız gibi de olmuyor. Öyle korkulan şeyler başa gelmiyor. Bu çok iyi bir analizle, sosyal araştırmayla olabilir. Bu işi sosyologlar çok iyi incelemeli, davranış bilimcileri özellikle.

TÜRBANA HİÇ KARŞI DEĞİLİM AMA ÜNİVERSİTEYE SOKULMAMALI

Tabii, bütün bunlardan da öte, siyasetin içerisindeki bazı katı tutumluların, siyasetin üst kademelerini etkilemesiyle ya da üst kademelerin kendi özgür düşünceleriyle bu iş daha da tırmandırılır mı? Kurcalanır mı? Üniversiteyi serbest bırakınca, öbür taraftan bilmiyorum nasıl olur?

Bana kalırsa, üniversiteye türban sokulmamalı. Türbana hiç karşı değilim bakın, inançlar yönünden, örf ve âdetler yönünden, insan hakları yönünden. Ama, bir şeye talipseniz, oranın kurallarına uymak zorundasınız.

TÜRBANLI ÂLİM Mİ, TÜRBANLI CAHİL Mİ DAHA İYİ?

Ben TSK'ya talipsem, nelere uydum? İnsan öldürmeye "evet" dedim, ölümü göze almaya, hem de bunu seve seve yapmaya "evet" dedim. Haftada bir nöbet tutmaya "evet" dedim. Aylarca, yıllarca eşimle, çocuklarımla ayrı kalmaya "evet" dedim. Bir sürü şeye "evet" dedim. Bilerek, seçerek. Ama, dersen ki, "Türbanlı cahil mi" daha iyi, "türbanlı âlim mi" daha iyi, onda da aklımız karışıyor. Ama, benim özgün düşüncem, türban üniversiteye girmemelidir.

MALEZYA TARTIŞMASINA İLGİNÇ YANIT: GÜNAYDIN...

Türk basınındaki Malezya tartışmalarını nasıl karşılıyorsunuz?

"Günaydın efendim" diye karşılıyorum. Bu, güneşi görünce ilk defa görüyormuş gibi şaşırmak gibi bir şey.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber