SMS yazarken Ğ, ğ, İ, ı, Ş, ş, ç harflerini kullanmayın

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2007 00:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Telekomünikasyon Kurulu ile yaptıkları görüşmeler sonrasında 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren Türkçe karakterleri desteklemeyen özellikleri taşımayan ve Türkçe karakterleri desteklemeyen cep telefonlarının Türkiye'ye ithali veya satışının engelleneceğini açıkladı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden tarafından "Cep Telefonu Kısa Mesajları'nda Türkçe Karakter Sorununun Çözülmesi" ile ilgili yazılı açıklama yapıldı. Telekomünikasyon Kurulu'nun, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın tüketicinin korunması ve mağduriyetinin önlenmesi yolundaki görüşü doğrultusunda; cep telefonu kısa mesajlarında (SMS) Türkçe karakterlerin kullanımında yüksek ücret ödenmesi uygulamasının önüne geçilmesine dönük düzenleme yaptığı belirtildi. Buna göre, GSM işletmecileri, şebekelerinde Türkçe karakterleri destekleyecek tüm önlemleri 2007 yılı sonuna kadar alacakları ve 1 Temmuz 2008'den itibaren Türkçe karakteri desteklemeyen cep telefonlarının ithalatı ve satışının yapılamayacağı kaydedildi. Kısa mesajlarda Ğ, ğ, İ, ı, Ş, ş, ç gibi Türkçe karakterlerin kullanılması durumunda mesaj boyutunun arttığı ve mesajın bölünerek birden fazla mesaj olarak gittiği ifade edilen açıklamada, bunun sonucunda da tüketicilerin bir kısa mesaja karşılık 2 ya da 3 kısa mesaj göndermiş gibi ücret ödemek durumunda kaldıklarına ilişkin Bakanlığa çok sayıda tüketici başvurusunun gerçekleştirildiği ve bu çerçevede tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması hususlarının Telekomünikasyon Kurumu'na iletildiği belirtildi.

Açıklamada, Kurulun 2007/DK/402 sayılı kararıyla ilgili olarak, "GSM işletmecilerine, kullanımda olan mevcut cep telefonları için Türkçe harfler içeren ve 160 karakterden az olan bir kısa mesajın birden fazla mesaj olarak ücretlendirilmesini önlemek üzere gerekli tedbirleri almaları ve bunun için şebekelerin de gerekli değişiklikleri yapmaları için 2007 yılı sonuna kadar süre tanınmıştır. Cep telefonu üreticilerinin ve ithalatçılarının, Türkiye'de kullanılacak cep telefonu (GSM handset / terminal) cihazlarında Türkçe harflerin 7 bit kodlamasını yapabilecek donanım ve/veya yazılım değişikliklerini yapmaları gerekmektedir. 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren Türkçe karakterleri desteklemeyen özellikleri taşımayan ve Türkçe karakterleri desteklemeyen cep telefonlarının Türkiye'ye ithali veya satışı engellenecektir" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber