Engelli öğrenci kıymete bindi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2007 14:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Hükümet, yüzde 40'ın üzerindeki engelliye ayda 10 saat eğitim hakkı karşılığında verdiği desteği 240'dan 388 YTL'ye çıkarınca rehabilitasyon merkezi sayısı yüzde 100 oranında arttı. Sosyal Hizmetler bünyesinde engellilere ait okulların da içinde yer aldığı tüm özel okul ve merkezler 1 Haziran 2006 itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı'na devredildi. Daha önce sadece SSK'lı çocuklar devletin eğitim desteğinden yararlanabilirken, yapılan düzenleme ile sosyal güvencesi olsun olmasın tüm özürlü çocuklara bu destekten yararlanabilme hakkı verildi. Bu sebeple her gün 3-4 kurum rehabilitasyon merkezi kurabilmek için ruhsat başvurusu yaparken, ülke genelinde sayıları 650'lerde olan merkezler, bin 164'e çıktı. Ve halen eğitim desteği alan özürlü çocuk sayısı da 194 bine ulaştı. Her gün sayıları hızla artan rehabilitasyon merkezlerinden eğitim alan öğrenciler için yılda 1 milyar YTL düzeyinde bir rakam destek olarak rehabilitasyon merkezlerine dağıtılınca Milli Eğitim Bakanlığı zora girdi ve bütçeyi AB fonlarından alarak karşılamaya başladı.

Öte yandan Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsis ettiği bütçenin aşılması üzerine rehabilitasyon merkezlerine sınır getirebilmek amacıyla harekete geçti. Maliye, 10 saat olan ders saatini 20 saate çıkararak yeni bir düzenleme yapmak istiyor. Tüm Özel Eğitim Kurumları Derneği Genel Başkanı Muharrem Orhan, merkezler açılırken daha sıkı takip edilmeli saat artırımı yanlış diyerek şunları kaydetti: ?Zaten bir çocuğun maliyeti 1000 YTL'yi buluyor. Devlet ise 388 YTL veriyor. Aradaki fark haliyle velilerden alınıyor? diye konuştu.

4 bin YTL maaş

Hızla artan rehabilitasyon merkezleri ruhsat alabilmek için 4 fizyoterapisti çalıştırmak zorunda. Böyle olunca da yeni mezun bir fizyoterapist 4 bin YTL maaş alıyor. Çapa, Hacettepe ve Pamukkale Üniversiteleri'nde okuyan son sınıf öğrencileri rehabilitasyon merkezlerince şimdiden kapışılıyor.

Havuzda eğitim

Rehabilitasyon Merkezleri'nden Oxford Turca'nın Avcılar Şube Müdürü Osman Özen, özürlü çocuklara psikolojik, rehberlik ve fizik programı derslerini verdiklerini söyledi. Özen, çocukların fiziksel gelişimini tamamlayabilmeleri için havuzlarda özel eğitim aldıklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber