Teziç gelenekleri bozunca YÖK karıştı

Haber Giriş : 14 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Prof.Dr. Erdoğan Teziç`in, YÖK`ün en önemli birimlerinden biri olan Denetleme Kurulu Başkanlığı`na, üyeliğe Danıştay kontenjanından yeni atanan ve akademisyen kökenli olmayan Hüseyin Çevikbaş`ı getirmesi krize neden oldu. Kurul`un akademisyen kökenli üyelerinin istifalarını sunacağı öğrenildi. YÖK Denetleme Kurulu başkanlığından Maltepe Üniversitesi Rektörlüğü`ne geçen Prof.Dr. Aytekin Berkman`ın yerine YÖK Başkanı Prof.Dr. Erdoğan Teziç tarafından atama yapıldı. Erdoğan Teziç, başkanlığa Kurul`a 2004 yılı başında Danıştay kontenjanından getirilen Hüseyin Çevikbaş`ı atadı.

GELENEK BOZULDU, İSTİFALAR GÜNDEMDE

Teziç`in, Çevikbaş`ı başkanlığa ataması diğer Kurul üyelerin tepkisine yol açtı. YÖK Yasası`na göre YÖK Başkanı`nca seçilecek 5 profesör ile Danıştay, Sayıştay, Yargıtay, Milli Eğitim Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı`ndan birer temsilci olmak üzere toplam 10 üyeden oluşan Denetleme Kurulu`nda 22 yıldır ``akademisyen kökenli başkan`` geleneği bozulmamıştı. İlk kez akademisyen kökenli olmayan bir üyenin başkanlığa getirilmesi özellikle akademisyen kökenli üyelerin istifalarını gündeme getirdi. Teziç`in söz konusu kararı ``akademisyenlere güvensizlik`` olarak nitelendirilirken, Kurul`un en kıdemli üyesi Prof.Dr. Doğan Tuncer`in istifa yazısını yazdığı öğrenildi. Diğer üyelerin de Teziç`in kararına sıcak bakmadığı belirtildi.

KURUL ÜYELERİ

Öte yandan Yasa gereği 10 kişiden oluşması gereken Denetleme Kurulu`nda şu anda toplam 7 üye görev yapıyor. Yargıtay 22 yıldır Kurul`a üye göndermezken, YÖK Başkanı`nın 5 kişilik üye kontenjanının da sadece ikisi dolu bulunuyor. Söz konusu iki üye Prof.Dr. Doğan Tuncer ile Prof.Dr. Ramazan Özen`den oluşuyor. Kurul`da Sayıştay`dan Nurettin Dilmaç, Danıştay`dan Hüseyin Çevikbaş, MEB kontenjandından Hali Yılmaz ve Genelkurmay Başkanlığı kontenjanından Cihangir Dumanlı üye olarak yer alıyor.

Netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber