İsimlerinde izinsiz olarak 'Türk, Milli ve Atatürk' gibi kelimeler olan derneklere uyarı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Ekim 2007 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sözde 'milli' derneklere kapatma geliyor

İçişleri Bakanlığı, isimlerinde izinsiz olarak 'Türk, Milli, Cumhuriyet ve Atatürk' gibi kelimeleri kullanan dernek ve vakıfları uyardı. Valiliklere gönderilen genelgede, yasağa aykırı hareket edenler hakkında kapatma cezasının uygulanacağı açıklandı.

Dernek ve platformların, izne bağlı olan 'Türk, Türkiye, Milli, Cumhuriyet, Atatürk, Mustafa Kemal' gibi kelimeleri kullanmasına İçişleri Bakanlığı'ndan kısıtlama geldi. Bu kelimelerin 'ülke genelini temsil ediyormuş gibi' yanlış anlamalara sebebiyet verdiğini değerlendiren bakanlık, "Kelimelerin izin alınmadan kullanılması hakkın suistimaline ve hukuki ihtilaflara zemin hazırlamaktadır." değerlendirmesinde bulundu. "Milli" kelimesi en son emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un ATO'da açış konuşmasını yaptığı Yükseliş İktisadi ve Stratejik Araştırmalar Vakfı'nca oluşturulan Milli Uyanış ve Güçbirliği Platformu'nda kullanılmıştı. Son dönemde özellikle ulusalcı gruplar tarafından oluşturulan platformlarda "Türk, Türkiye, Milli, Cumhuriyet, Atatürk, Mustafa Kemal" gibi kelimeler kullanılmaya başlandı. Bu kelimelerin kullanılması yasalarla İçişleri Bakanlığı'nın iznine bağlı. Platformların izne tabi bu kelimeleri izin almadan kullanması üzerine İçişleri Bakanlığı harekete geçti. 81 il valiliğine gönderilen genelgede dernek, vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarınca ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere oluşturulan platformlara verilen isimlerle ilgili uyarı yapıldı. Valilere öncelikle platformların kanunların dernekler için yasakladığı amaç ve faaliyet konuları doğrultusunda kurulamayacağı ve faaliyet gösteremeyeceğine dikkat çekiliyor. Yasağa aykırı hareket edenler hakkında kapatma cezasının uygulanacağının altı çiziliyor. Genelgede, derneklerin, mevcut veya mahkeme kararıyla kapatılmış veya feshedilmiş bir siyasi partinin, bir sendikanın veya üst kuruluşun, derneğin adını, amblemini, rumuzunu, rozetini ve benzeri işaretleri ya da başka bir ülkeye ve daha önce kurulmuş Türk devletlerine ait bayrak, amblem ve flamaları kullanmalarının da yasak olduğu uyarısında bulunuluyor. Bazı platformların Dernekler Kanunu'na aykırı şekilde izne tabi kelimeleri isimlerinde kullandıklarına dikkat çekiliyor. Bakanlığa göre platformların isimlerinde 'Türk, Türkiye, Milli, Cumhuriyet, Atatürk, Mustafa Kemal' isimlerine yer vermesi kavram kargaşasına sebep olduğu gibi halkın suistimaline ve hukuki ihtilaflara zemin hazırlıyor. Ayrıca platformların amaç ve faaliyetlerinin geçici nitelikte olması gerekirken, sürekli ve belli konularda ülke genelini temsil ediyor gibi yanlış anlamalara sebebiyet veriyor.

Türk devletlerinin adları da yasaklandı

Dernekler Yönetmeliği'nin 53'üncü maddesinde belirtilen şartları haiz olan sivil toplum kuruluşlarının, İçişleri Bakanlığı'ndan izin alarak kullanabildikleri söz konusu izne tabi kelimeler, tüzel kişiliği olmayan platformlarca kullanılmayacak.

Dernekler Kanunu'nun 29'uncu maddesi kapsamındaki sivil toplum kuruluşlarının ve Türk devletlerinin adları ile bunların adlarının baş ve sonuna ekler yaparak oluşturulan benzer adlar; dernekler ve platformlarca kullanılmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber