Osmaniye'de 8 bin yıllık tarihi eser bulundu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2007 23:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Osmaniye'de 8 bin yıllık tarihi eser bulundu. Merkeze bağlı Dumlupınar Mahallesi'nde, halkın Boza Mevkii dediği Yapılıpınar'da tarihi bundan 8 bin yıl öncesine giden höyük bulundu.

Höyüğü bulan ise Adana eski müze müdürü İsmet İpek, Yapılıpınar Höyüğünün hem Osmaniye'nin yerel tarihi hem de Doğu Çukurova tarihi için çok önemli bir hazine olduğu söyledi. İpek, Adana ve Mersin'den sonra Çukurova'nın üçüncü büyük şehri olan Osmaniye'nin kent tarihi 1865'ten daha eskilere gittiğini hatırlattı.

Osmaniye tarihi ile ilgili araştırmalar yapan İpek, yeni tespit ettikleri Yapılıpınar Höyüğünün şimdiye kadar hiçbir arkeoloji literatüründe geçmediğini, halk tarafından bilinse de uzmanlar tarafından incelenmediğini kaydetti.

İlin kültürel ve turizm konularında özel ilgisi olan fotoğraf sanatçısı Hakkı Coral'ın bahsetmesi üzerine Yapılıpınar'ın incelendiğini belirten İpek, "Yüzey görünüşü ve buluntuları ile burasının bir höyük olabileceğini düşündüm. Yüzeydeki Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerine ait mimari parçalar höyüğün geç dönemine ait eserler. Asıl tarih höyük içinde gizlidir. Bilindiği gibi höyükler insanoğlunun yerleşik hayata geçtiği neolitik dönemden yani yaklaşık 8 bin yıldan beri kurduğu köylerin ve kentlerin üst üste gelmesiyle oluşan toprak tepelerdir. Yerleşim yeri olduğu için Höyüklerin su kenarında kurulması da çok doğaldır" dedi.

Yapılıpınar höyüğünün bulunduğu bölgeye halk tarafından Boza Mevkii dendiğini de belirten İpek, "Kınık şehrinin 17 köyünden birisi de Bozıkenti idi. Buraya Boza Mevkii denmesinin sebebi Kınık'ın bir köyünün ismi olduğu içindir. Zaten höyük üzerindeki Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait renkli, desenli ve sırlı seramikler, höyükteki son yerleşimin Türklere ait olduğunu göstermektedir. Boza mevkii denen bölgenin adı da kayıp şehir Kınık'ın Bozakenti Köyü'nün adıdır" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber