Bütçe elektrik zammını bekliyor

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 15 Ekim 2007 21:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2008 bütçesi, elektriğe yapılması planlanan zam oranına karar verilemediği için bağlanamıyor. Erdoğan, yüzde 26'lık zamma karşı çıktı. Ekonomi yönetimi ortalama yüzde 20'lik zammın TEDAŞ'ı zarardan ancak kurtaracağını savunuyor.

Ekonomi yönetimi 17 Ekim'de Meclis'e sunulması gereken 2008 bütçesini bir türlü bağlayamıyor. 2007 bütçe rakamlarındaki gerçekleşmeler, hedeflerin altında kalınca 2008 bütçesinde önlem almayı zorunlu kıldı.

Özellikle KDV ve ÖTV'de yaşanan büyük düşüşler, sigara ve akaryakıt ÖTV'sinde yapılacak artışla kapatılmaya çalışılacak. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da onay verdiği zamların öncesinde sigara üreticilerinin isteği üzerine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın piyasanın görüşünü alacağı söyleniyor. Özellikle ihale sürecindeki Tekel özelleştirmesinin bu artıştan olumsuz etkilenebileceği vurgulanıyor.

Bir diğer zam kalemi de elektrik. Ekonomi yönetimindeki bakanların istediği konutlara yüzde 26'lık zam Erdoğan'dan döndü. Ancak yetkililer, TEDAŞ'ın ancak ortalama yüzde 20'lik bir artışla zarardan kurtulabileceğini kaydediyor. Buna rağmen Başbakan'ın bu oranın altında bir rakama ?evet' demesi bekleniyor.

Elektrik zammı, ÖTV artışları, harcamaların 2007 seviyesinde tutulması gibi alınan tüm önlemlere rağmen 2008 bütçesi faiz dışı hedefi olan yüzde 6.5'lik oranın bir puan altında kalıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber