Yönetici atamalarına ilişkin olarak MEB'e 12 maddelik öneri

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Ekim 2007 00:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1-Yeni atama yönetmeliği için önerilerde bulunmadan önce genel duruma bir göz atmak gerekmektedir. 04/03/2006 tarihinde çıkarılan Yönetmelik değişikliğinde Müdür yardımcılığı Sınavı korunmuş ve Müdürlük için de Düzey Belirleme Sınavı getirilmiştir. Ayrıca bu yönetmelik değişikliği ile müdür yetkili öğretmen ya da kurucu müdür olarak çalışmış yöneticilere Müdürlük Hakkı Müktesep Hak olarak tanınmıştır.

Aynı yönetmelik çerçevesinde 30/06/2006 tarihinde Okul Müdürleri için Düzey Belirleme ve Müdür Yardımcılığı için Seçme Sınavı yapılmıştır. Bu sınavlara daha önce Müdür yetkili öğretmen ya da Kurucu Müdür olarak görev yapanlar alınmamışlardır.

30 Haziran 2006 tarihinde Okul Müdürü olmak isteyenler için Düzey Belirleme Sınavı yapılmış ve ?Puan barajı uygulanmayan bu sınava 8 bin 828 öğretmen başvururken, bunlardan 8 bin 476'sı sınava girdi. Bu öğretmenlerden sadece 537 kişi 70 puanı aşarken, öğretmenler daha çok 60 ile 70 arasında (2 bin 409 kişi) puan aldı. 50 ile 60 arasında puan alan müdür adayı sayısı 3 bin 579 olurken, 2 bine yakın müdür adayı 50'nin altında kaldı. Bu sınava katılanlarla ilgili de hiçbir değerlendirme yapılamamış bu sınav da 13/04/2007 tarihli yönetmelikle hükmünü kaybetmiştir. Bu sınava katılan yöneticiler de madden ve manen zarara uğratılmışlardır.

Aynı tarihte yapılan Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavında ise 15.036 kişi 70 barajını aşarak başarılı olmuşlardır.

2-1985'li yıllarda bile 10 yıllık kıdem ve bunun en az 4 yılının yöneticilikte geçirilmesi gerekirken günümüzde 3 yıllık bir kıdemin yeterli olması düşünülemez. Bu nedenle okul müdürü olacaklarda Danıştay kararı da göz önüne alınarak yöneticilik kıdemi A tipi kurumlar için en az 5 yıl olmalıdır.

3-1998 ?de var olan Sınav Uygulaması yeniden getirilmeli ve bu sınavlar Türkçe, Anayasa, Milli Eğitim Genel Mevzuatı, Resmi Yazışma Kuralları ile İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük konularını içermeli ve baraj olarak Müdürlük ve Müdür yardımcılığı için en az 60 puan sınırı getirilmeli, Sınav sonucunun en az %50'si atamada etkili olmalıdır. Daha önce müdürlük için Düzey Belirleme Sınavına girenlerin puanları da değerlendirilmeli yeniden sınava girmek isteyenlerin sınav başvuruları kabul edilerek, en yüksek puan aldıkları sınav değerlendirmede kullanılmalıdır. Böylece 30/06/2006 tarihinde sınava alınmayan öğretmenlerin de hakları teslim edilmiş olacaktır.

4-Müdür Yardımcılığı için Seçme Sınavı düzenlenmeli... Daha önce sınava girerek başarılı olanlardan çeşitli nedenlerle (en büyük neden yönetmeliği durdurularak atamaların yapılmaması) atanamayan müdür yardımcısı olarak atanamayan öğretmenlere düzenlenecek seçme sınavına katılma hakkı verilmeli daha önceki sınavdan daha düşük puan almaları halinde önceki sınav puanlarına göre başvuruları alınmalıdır. 30/06/2006 tarihli sınava girenlerin yönetmelikleri sürekli durdurulması sonucunda ve 13/04/2007 tarihli yönetmelikte de bu hakları verilmediğinden yeni yapılacak seçme sınavı tarihinden başlamak üzere sınav sonuçlarının geçerlilik süreleri 2 yıl uzatılmalısı da yönetmeliğe konulmalıdır.

Bu sınav sonucunda duyurular yapılarak atamalar gerçekleştirilmelidir. Atamalarda; bakanlık tarafından sunulan taslaktaki puanlarda değişiklik yapılmalı puanlamalar aşağıda sunulacak listeye göre düzenlenmelidir.

5-Eğitim Yönetimi alanında Yüksek Lisans ya da Doktora yapmış olanlara 1998 yönetmeliğinde olduğu gibi sınav muafiyeti getirilmelidir.

6-Sınav sonuçları da göz önüne alınarak yöneticilik kıdemi, öğretmenlik kıdemi, kariyer durumu (uzman öğretmenlik, başöğretmenlik), ödüller (Aylıkla ödül, takdir, teşekkür), sicil notu (son 5 yıl ortalaması), yayımlanmış bilimsel eser, öğrenim durumu, katıldığı hizmet içi eğitim programları, hizmet puanı, gibi kriterlerle yapılacak değerlendirmeye göre başvuru yaptığı kurumlardan birine atanma hakkı elde edenler mutlak suretle bakanlık merkez teşkilatı ve üniversiteler yönetiminde hizmet içi eğitime alınmalı ve genel yönetim, genel mevzuat, iletişim, zaman yönetimi, planlama, müfredat gibi konularda eğitimden geçirilmelidirler.

Atama işlemleri mayıs ayında sonlandırılmalı hizmet içi eğitimler ise temmuz-ağustos aylarında tamamlanmalıdır.

7-Son yönetmelikte bulunmayan Okul müdür ve müdür yardımcılarının yer değiştirmeleri ile ilgili hususlar yönetmeliğe koyulmalıdır. Öncelikle tüm okulların açık ilan edilmesiyle mevcut okul müdürlerinden 3 yılını dolduranlara isteğe bağlı yer değiştirme şansı verilmelidir.

8-Okul müdürlerinin rotasyonu diye adlandırılan ve adam kayırmacılığa varan düzeyde uygulamaları ile karşılaşılan okul müdürlerinin zorunlu yer değiştirmeleri yeniden düzenlenmeli, bu uygulama tamamen kadrosu açık bulunan tüm okullar (yeni açılan okullar dahil) açık ilan edilmesi sonucunda gerçekleştirilmelidir. Bunun için okul müdürlerine mümkün olduğu kadar çok sayıda tercih hakkı verilmeli, kıdem, sicil, öğrenim durumu, yayımlanmış eseri gibi objektif kriterlerle değerlendirme yapılmalıdır.

Bu değerlendirmeye göre önce puanlar ilan edilmeli, sonra açık okullar ve 5 yılını dolduran okul müdürlerinin okulları duyurulmalıdır. Puan üstünlüğüne göre ilk gurup atamalar yapılmalı yapılan atamalar sonucu atanamayan okul müdürlerine kalan kurumların listesi gösterilerek tekrar tercih hakkı verilmeli bu işlem bilgisayar ortamında birkaç gün arayla tüm müdürler atanıncaya kadar gerçekleştirilmelidir.

9-Yapılacak değerlendirmelerde en çok üyeye sahip en az 2 sendika temsilcisinin bulunmasına özen gösterilmelidir.

10-Çıkarılacak yönetmelik Türk Milli Eğitim Siteminin lokomotifi olan okullara gerçek anlamda en uygun yöneticileri belirlemeye yönelik olmalı, bu yönetmeliğe 1993 yılında olduğu gibi Talim ve Terbiye Kurulu ile Eğitim Sendikalarının ve Bağımsız bir Bilim Kurulunun görüşleri alınarak son şekli verilmelidir.

11-Atamalar kapalı kapılar ardından gizli olarak değil tamamen bilgisayar ortamında tüm kamuoyuna açık olarak yapılmalıdır.

12-Bakanlığın 04/03/2006 da yaptığı değişiklikte olduğu gibi isteğe bağlı yerdeğiştirme-5 yılını dolduran okul müdürlerinin zorunlu yerdeğiştirmeleri-yeniden atama(daha önce bu görevi yapanlara yönelik)-ilk atama (ilk kez müdür yardımcısı ya da müdür olacaklar için) sıralamasına bağlı olarak bir takvim oluşturulmalıdır.

Son Söz Olarak;

Okul müdürlüğü, 15 milyon gibi bir çok ülkenin nüfusundan daha fazla bir nüfusa sahip olan Türk Milli Eğitim Sisteminin en önemli yapı taşı olup, atmalarda verilecek isabetli kararlar ülkenin geleceğini inşa etmekte atılacak en sağlam adım olacağı gibi bu konuda yapılacak yanlışlıklar ülkenin var olan bu genç nüfus potansiyelinin harcanmasına sebep olacaktır. Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyine erişmek için atılabilecek en önemli adım eğitimde atılacak adımlardır. Bu adımlarda yaşanacak eksiklik ya da gecikmeler gelişmiş ülkelerle var olan açığı daha çok büyütecek belki de kapanamaz hale sokabilecektir. Türkiye'nin küçük hesaplar uğruna feda edebileceği hiç zamanı olmadığı gibi böyle bir lüksü de yoktur.

Bu önerilerde hazırlanmasında daha önceki yönetmeliklerde yapılan değişiklikler sonucu hak kaybına uğrayanların da bu haklarının teslim edilmesini ön plana çıkarılmaya ve yapılacak atamalar ile yönetmeliğin yargıya taşınmaması için özen gösterilmiş ve tamamen hukuk kuralları ile objektif kriterlerin gözetilmesine çalışılmıştır.

Bu çalışma 3 okul yöneticisi, 2 İlköğretim Müfettişinin ortak çalışmaları sonucu oluşturulmuştur.

Müdürlük/Müdür Başyardımcılığı/Müdüryardımcılığı Değerlendirme Formu

1-Eğitim Durumu (Her Yıl İçin) 2 Puan
2-Yüksek Lisans(Yönetim Alanında) 10 Puan
3-Yüksek Lisans (Diğer Alanlarda) 6 Puan
4-Doktora (Yönetim Alanında ) 20 Puan
5-Doktora (Yönetim Alanında ) 12 Puan
6-Son 3 Yıllık Sicil Notu Ortalaması (90 ve Yukarı ise) 10 Puan
7-Yayımlanmış bilimsel yada eğitim eserleri(Tez, makale,ders kitabı,TTKB'ce tavsiye edilen herhangi bir kitap) En çok 3 adet 5 Puan
8-Son 3 Yıllık Sicil Notu Ortalaması (76?89 arası ise) 5 Puan
9-Her Aylıkla Ödül (En çok 3 tane) 10 Puan
10-Her Takdir Belgesi (En Çok 3 Adet) 5 Puan
11-Her Teşekkür Belgesi(En Çok 3 Adet) 3 Puan
12-Her Ceza için (Uyarı, kınama) -3 Puan
13-Her Ceza için (Aylıktan Kesme, Ders Ücretinin Kesilmesi, Maaş Kesilmesi) -5 Puan
14-Her Ceza için (Kademe ilerlemesinin durdurulması, kıdem indirme, derece indirme)  
-10 Puan
15-Uzman Öğretmenlik 15 Puan
16-Başöğretmenlik 20 Puan
17-Müdür Yardımcılığında Geçen Her Yıl için 3 Puan
18-Müdür Başyardımcılığında geçen her yıl için 5 Puan
19-A,B,C tipi Okul Müdürlüğünde geçen her yıl için 8 Puan
20-Sınav Puanı (Seçme/Düzey Belirleme) %50
21-1.Sicil Amirinin Takdir Puanı (Yöneticilik yapabilip yapamayacağıyla ilgili olarak) 5 Puan
22-2.Sicil Amirinin Takdir Puanı (Yöneticilik yapabilip yapamayacağıyla ilgili olarak) 5 Puan

NOT:İlkönce 1.sicil amiri tarafından değerlendirme yapılır ve 1. Sicil amiri ile 2.sicil amiri arasındaki puan farkı 3 puandan fazla olamaz.

Aynı öğretim yılı içerisinde birkaç ödül alınmışsa sadece en yüksek puanlı tek ödül değerlendirmeye alınacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber