Kardeş kıskançlığı ile nasıl başedilir?

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ekim 2007 18:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

KARDEŞ KISKANÇLIĞI, BÜYÜK ÇOCUĞUN PSİKOLOJİSİNİ BOZUYOR

- ÇOCUK GELİŞİM UZMANI AYSUN DEMİROK:

- "AİLEYE YENİ BİR BEBEĞİN KATILMASIYLA İKİNCİ PLANA İTİLEN BÜYÜK ÇOCUK BUNDAN DOLAYI HUZURSUZ, AŞIRI SİNİRLİ VE SALDIRGAN DAVRANIŞLAR SERGİLEYEBİLİR"

- "KARDEŞ KISKANÇLIĞI İLE BAŞETMEK İÇİN HAMİLELİK DÖNEMİNDEN BAŞLANARAK, ÇOCUKLARI KARDEŞ OLGUSUNA HAZIRLAMAK GEREKLİDİR"

- "BEBEKLE İLGİLİ İŞLERDE, İSİM SEÇME, OYUNCAK VE GİYSİ SEÇİMİ GİBİ KONULARDA BÜYÜK ÇOCUĞUN KATILIMI SAĞLANARAK ONDAN YARDIM ALINABİLİR"

İHSAN ALTIKARDEŞ

BURSA (İHA) - Kıskançlığın çocukluk döneminde daha yoğun yaşandığını belirten uzmanlar, aileye yeni bir bebeğin katılmasıyla ikinci plana itilen büyük çocuğun bundan dolayı huzursuz, aşırı sinirli ve saldırgan davranışlar sergileyeceğini söyledi.

Zübeydehanım Doğumevi Çocuk Gelişim Uzmanı Aysun Demirok, kardeş kıskançlığı ile başetmek için hamilelik döneminden başlanarak, çocukları kardeş olgusuna hazırlamak gerektiğini ifade ederek, "Çocuk yeni bir kardeşin geleceğinin haberi ile birlikte en sevdiği kişiyi, annesini paylaşmak zorunda kalmakta ve kaybetme korkusunu yaşamaya başlamaktadır. Çocuk o güne kadar ilgi ve sevgi odağıyken birden ikinci plana itildiğini hisseder ve ailesi tarafından sevilmediği düşüncesine kapılabilir. Bundan dolayı

huzursuz, aşırı sinirli, saldırgan davranışlar ve parmak emme, altını ıslatma gibi dikkat çekmek amacıyla önceki gelişim evresine gerileme görülebilir. Tüm bunlar karşısında anne-baba tutumları çok önemlidir" dedi.

Kıskançlık ile baş etmenin yollarını açıklayan Demirok şunları söyledi:

"Hamilelik döneminden başlanarak ,çocukları kardeş olgusuna hazırlamak gereklidir. Kardeşi doğmadan önce ona anlayabileceği dilde aileye yeni bir üyenin geleceğini, bundan dolayı evde her zamankiden daha heyecanlı bir ortamın olabileceği anlatılmalıdır. Bebek çok küçük olduğu için ihtiyaçlarını karşılamak için annenin onunla daha çok vakit geçirmek zorunda olduğu ancak aynı şeylerin o doğduğunda da yaşandığını anlatmak gerekir hatta bunu onunda küçüklük fotoğraflarına bakarak bebekken yaşanan sevimli

anılardan bahsederek yapabilirsiniz. "Sakın endişelenme seni de bebek kadar seveceğiz" konuşması iyi niyetli de olsa çocuğun anne baba sevgisi içi kardeşiyle yarışmasına yol açar. Hamilelik döneminde baba, anneanne, babaanne gibi ailenin başka üyesi büyük çocuğun yemek yedirme, banyo yaptırma, uyutma gibi bakımı ile ilgilenmeye başlayabilir. Böylece anne hastanedeyken ya da bebekle meşgulken çocuk kendisini ihmal edilmiş hissetmez. Bebekle ilgili işlerde isim seçme,oyuncak ve giysi seçimi gibi konularda

büyük çocuğun katılımını sağlayarak ondan yardım alabilirsiniz."

Anne ve babanın aralarında iş bölümü yaparak bütün çocuklarına ilgi göstermesini isteyen Aysun Demirok, "Eve sıklıkla gelip giden kişiler önceden uyarılmalı, 'kardeşini senden daha çok seveceğiz, sen büyüdün artık' gibi konuşmalar yapılmamalıdır. Çocuklar birbiri ile kıyaslanmamalı her çocuğun kendine özgü bir birey olduğu ve bireysel farklılıklar bulunduğu unutulmamalıdır. Çocuğun eşyaları kardeşi için izinsiz kullanılmamalı, çocuğun bu konuda vereceği karara saygı duyulmalıdır. Tüm aile bireyleri ile

birlikte ortak bir şeyler yapabileceğiniz zamanlar meydana getirmeye özen gösterin. Aşırı kaygı içeren tavırlarla çocuğu bebekten uzaklaştırmayın ,rahat olun çocuklar yetişkinlerin davranışlarından etkilenirler" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber