Doğuda kızlar küçük kardeşlerine bakmaları için okula gönderilmiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Ekim 2007 14:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bitlis'te kızlarını okula göndermeyen aileler, onlara evdeki küçük kardeşlerine baktırıyor.

Kızların okula kazandırılması amacıyla her sene birçok kampanya düzenlenirken, hala bir çok şehirde çocuklarını okula göndermeyen aileler var.

Güroymak İlçe Milli Eğitim Müdürü Feremez Yaşar, 7 yıldır görev yaptığı ilçede her sene kızları okula kazandırmak için çeşitli kampanyalar düzenlediğini ve bütün köyleri tek tek dolaştığını söyledi.

Ailelerin kızlarını okula göndermeme gerekçelerinin başında, kızların evde bulunan küçük kardeşlerine baktırılmasının geldiğini aktaran Yaşar, her şeye rağmen kampanyalar sayesinde onlarca kız çocuğunun kaydının yaptırıldığını belirtti.

Gölbaşı Kız Öğrenci Pansiyonu Müdürü ve Rehber Öğretmeni Fatma Öztürk, yurtlarında 140 kızın kaldığını belirterek, kayıtları yapıldığı halde bazı ailelerin kızlarını göndermek istemediklerini kaydetti.

Aileleri ikna etmek için bazı köylere defalarca gittiklerini ifade eden Öztürk, bazı aileler evde çocuklara bakacak kimse olmadığı veya kızların okuması ayıptır şeklinde gerekçelerle karşımıza çıkıyor. Her köye almak için gittiğimiz kızların kucaklarında kardeşleri var. Gün boyu onlara bakıyorlar. Her evde 10 çocuk olduğundan, aileler küçük çocuklara bakmak için bu kızları kullanıyor, onları en büyük yardımcıları olarak görüyor. Annelerin işleri fazla yoğun olduğundan, kızları okutmaktan ziyade evde kendilerine yardımcı olmasını istiyor." dedi.

Okula kayıtları yapılan kız öğrenciler ise daha önce kardeşlerine baktıklarını, pansiyonda kalırken en çokta kardeşlerini özlediklerini söylüyor.

Kız yurdunda kalan Gamze Kardaş, köyde okula giderken bile kardeşine baktığını, evden ayrı yurtta kaldığında en çok kardeşi Emre'yi çok özlediğini belirtti.

Okuduğu için çok mutlu olduğunu belirten Kardaş, "Ailemi ikna ederek benin kaydımı yaptıran öğretmenlerime çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber