Bakan Koca 3 bölgeyi uyardı: Kısmi artış var

Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: İstanbul ve İzmir gibi illerimizde vaka sayılarının azaldığını görüyoruz. Bugün itibariyle Ankara'da vaka sayısında düşüş oldu. Bayram sonrası, Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kısmi artış var. Bu hareketlilikten, maske ve mesafe kuralına dikkat etmememizden kaynaklanıyor. Diyarbakır'da böyle oldu. Nişan gibi kültürel etkinliklerin payı var.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 10 Haziran 2020 19:46, Son Güncelleme : 10 Haziran 2020 20:45

Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Bakan Koca'nın açıklama yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları;

Hekimlerimize hemşirelerimize riskleri göze alarak verdikleri özverili hizmet için teşekkür ediyorum... Devletimiz salgınla mücadelenin kahramanlarına gerekli imkanları sağladı. Son derece önemli bir nokta var, sizlere teşekkürlerim tam bir zaferle sona ermiş bir mücadelenin teşekkürü değildir. Birbirimize güç veren teşekkürlerdir.

'MASKE, MESAFE, TEMİZLİK'

Cumhurbaşkanımız kararları dün açıkladı. Şart, koronavirüs musibetinin kökü tamamen kazınana kadar hayatımızı maske, mesafe, temizlik olarak düzenlemektir. Büyüklerimiz sabah 10 ile akşam 8 arası dışarı çıkabilecektir. Tedbir tam ise korkuya mahal yoktur. 18 yaş altı ile ilgili kısıtlamaların tümü kaldırıldı. Kısıtlar yayılıma ve kayıplara engel oldu. Umarım gençlerimiz ve büyüklerimiz bunu hak edilmiş bir teşekkür olarak görürler.

'EVDE GEÇEN DÜNLERİ RİSKE ATMAYIN'

Bugünlerin örnek genci bence maskesini takan, mesafesini koruyan gençtir. Bir ağabeyiniz olarak aklım sizde olacak. Büyüklerimiz sizlere serbestlik gelmiş olması riskin olmadığı anlamına gelmiyor. Sizden istirhamım evde geçen günleri riske atmamanız. Lütfen büyüklüğünüzü göstermeye devam edin. Salgınla mücadelede adeta pasif mücadele günlerinden, kontrollü sosyal günlerine uyarak aktif mücadele günlerine geçtik. Aktif mücadelede iki silahımız var. Biri maske diğeri ise 1.5 metre mesafedir. El temizliğine normalden fazla önem gösterilmelidir. Etkili bir ilaç ya da aşı bulunmadı. İlaç gibi etkili tedbirler elimizde hazır bulunmaktadır.

'SALGIN TÜM HAYATA DARBE VURDU'

5 bine yakın insanımızın salgın nedeniyle aramızdan ayrıldığını hatırlayın. 10 gün önce başlayan normalleşme süreci büyük önem arz eden bir süreçtir. Salgın ölüm kalım endişesiyle insanların evlerine kapanmasına yol açmakla kalmadı, tüm hayata darbe vurdu. Türkiye bu süreci en az hasarla yaşayan ülkeler arasında. Kısmet olursa önümüzdeki hafta salgının dünyadaki seyrini anlatmaya çalışacağım.

YURT DIŞINDAN GELENLERE TEST VE KARANTİNA OLACAK MI?

Bu geçişlerin uçuşların nasıl yapılabileceği konusu çok tartışıldı. Avrupa ülkeleri bu süreçte havalimanlarında test yapılmasını önermedi. Avrupa ülkeleri bu testi önermiyor ve yapmıyor. Biz Türkiye'de turizmin yoğun olduğu bölgelerde yerleşim yerlerini sertifikalandırarak, bilgilendirerek detayları belirlemiş olduk. Biz şunu yapmak istiyoruz. Yurt dışından gelen tüm vatandaşları sağlık taramasından geçirmek istiyoruz. Ateş yüksekse, bulgu varsa, en ufak şüphe varsa hastanede tedavisini planlıyor olacağız. Takvimle bu planlandı. Almanya'ya ne zaman açılacak... Ülkelerle görüşülerek takvimde mutabık kalındı. O ülkelerde vaka durumunu bilmek istiyoruz. Seferler yapıldığında o ülkelerde bir risk olduğunu görürsek yeniden değerlendirme süreci içinde olacağız.

ÖLÜM ORANLARI ÖNLEMLERE RAĞMEN NEDEN 65 YAŞ ÜSTÜNDE YÜKSEK ÇIKIYOR?

Bizi yanıltan oranın yüksekliği.. 1 Nisan öncesi toplam vakanın içindeki 65 yaş sütü oranı yüzde 15.7 idi. Kısıtlama sonrası bu oran yüzde 7.5'a düştü. Yani yarı yarıya düştü. 1 Nisan öncesi gibi olsaydı, bu sayı iki katına kadar çıkmış olacaktı, sayı belki 10 binlere yakın olurdu.

İstanbul ve İzmir gibi illerimizde vaka sayılarının azaldığını görüyoruz. Bugün itibariyle Ankara'da vaka sayısında düşüş oldu. Bayram sonrası, Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kısmi artış var. Bu hareketlilikten, maske ve mesafe kuralına dikkat etmememizden kaynaklanıyor. Diyarbakır'da böyle oldu. Nişan gibi kültürel etkinliklerin payı var.

TOPLUM BİLİMLERİ KURULU İLK TOPLANTISINI YAPTI. KAÇ KİŞİDEN OLUŞUYOR, HANGİ ÖNERİLERDE BULUNDULAR?

Kontrollü sosyal hayat için çok büyük bir fonksiyon icra edecek. Bundan sonraki süreçte özellikle vatandaşımızın ki 20 yaş altı 65 yaş sütü uzun süre içeride kalmış olmaları dahil olmak üzere psikolojik ve sosyolojik etkilerini de konuşacağımız bir dönem olduğunu görüyoruz, bu kuruldan da bunları bekliyoruz. İletişim dilinin nasıl olması gerektiği de önemli. Bu çerçevede de beklentilerimiz var

DİYARBAKIR'DA VAKA SAYISINDA ARTIŞ VAR. VAKA SAYISI ARTAN BAŞKA İLLER VAR MI?

Özellikle vaka sayısının yüzde 60 oranında olduğu İstanbul'u biliyoruz. İstanbul ve İzmir gibi illerde vaka sayısının azaldığını, bu illerde daha kontrollü olduğunu rahat söyleyebilirim. 1 Haziran sonrası Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kısmi bir artışın olduğunu söyleyebiliriz. Maske ve temziliğe hassasiyet göstermememizin sonucu. Dİyarbakır'da 100 vakaya varan bir artışı görüyoruz. Kültürel, nişan gibi nedenlerden dolayı artış var. Vatandaşımızın daha hassas davranması, tedbiler noktasında katı davranmamız gerekiyor. Ankara için yükseliş vardı, bugün için düşüşe geçmiş oldu. Konya'da bir fabrika ve iki yerleşim yerinde yükseliş odluğunu gördük. Bugün itibariyle Konya'da düşüş olduğunu söyleyebiliriz.

İSTANBUL VE İZMİR'DE DÜŞTÜ, DOĞUDA KISMİ ARTIŞ VAR

Özellikle vaka sayısı İstanbul'da yüzde 60 oranında. İstanbul ve İzmir gibi illerde vaka sayıları azaldı. Bu illerimizde daha kontrollü olduğunu söyleyebiliriz. Ama her geçen gün orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kısmi artışın olduğunu söyleyebiliriz. Diyarbakır'da son 3-4 gün içinde yükseliş içerisinde. Burada genel bir artıştan önce nişan ve benzeri gibi etkinlikler nedeniyle artış olduğunu görüyoruz. Filyasyon çalışmalarını artırdık."

65 YAŞ ÜSTÜ İÇİN SAAT SINIRI NEDEN VAR?

Uzun süredir içeride olmanın getirdiği sorunlar olduğunu biliyoruz. Hareketliliğin de belli saatlerle sağlanması gerekiyor.

KISITLAMANIN KALKMASI BİLİM KURULUNUN KARARI MIDIR?

Haftasonu kısıtlama kararı hükümetimizin kararıydı. Bilim Kurulumuzun gündemine gelmemişti. Bilim Kurulu da büyüklerimiz için hareket serbestliğini söylemişti. Daha önce alınan hükümet kararıydı, devamında toplumdaki beklentilere cumhurbaşkanımız detaylarıyla açıkladı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA SALDIRI

Yüce Meclisimizin şiddet yasasını çıkardığı bir dönemde böyle bir durumu yaşamıyor olmalıydık. Ama ben yüce yargımızın bu konuda gerekeni yapacağına inanıyorum.

İKİNCİ DÖNEMDE MÜCADELEDE DAHA AGRESİF BİR TAVIR MI SERGİLENİYOR?

Avrupa bölgesinde büyük çaplı bir çalışmanın olmadığını söylediler. 153 bin kişiye örneklem yöntemiyle aileler tespit edildi. Kimlere test yapılacağı belli. PCR değil sadece antikora da bakılacak. Bağışık durumunu da biliyor olmuş olacağız: Tüm Türkiye için planlandı. 8 ilde başladı, yarın 5 il daha ilave olacak. Yakında tüm Türkiye'de yapılıyor olacak. İki hafta içinde zannediyorum bitmiş olur. Aktif vaka oranımızı görmüş olacağız, sürü bağışıklığı durumunun ne kadar gerçekçi olup olmadığını görmüş olacağız. Ben öyle çok yüksek bağışıklık oranımzın olduğunu düşünmüyorum. Dünyaya örnek olabilecek çalışma ve sonuç olacağını bilelim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber