Enerji özelleştirmesi elektrik zammı ile başlayacak

Haber Giriş : 25 Ekim 2007 10:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hazırlık çalışmaları tamamlanan elektrik zammının yapılmasının ardından, tekliflerin alınmasına kısa süre kala durdurulan elektrik dağıtım bölgesi özelleştirme sürecinin yeniden başlayacağı öğrenildi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), halen maliyetin altında fiyatla elektrik satan Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin (TEDAŞ), elektrik zammı ile artıya geçmesinin ardından Başkent, Sakarya ve İstanbul Anadolu Yakası elektrik dağıtım şirketlerinin satışını gerçekleştirecek. Siyasi iradenin olur vermesinin ardından hemen teklif verme tarihi belirleyecek olan ÖİB, toplamda 82 ön yeterlilik alan şirketler ile tekrar görüşerek ihaleleri gerçekleştirecek.

Elektrik zammı konusunda son aşamaya gelinirken, TEDAŞ Yönetim Kurulu'nun karar alması ile yapılacak elektrik zammı, elektrik dağıtım özelleştirme sürecini de başlatacak. Elektrik zammı ve otomatik fiyatlandırma sistemi ile maliyet altında fiyat nedeniyle ekside bulunan TEDAŞ artıya geçirilecek. Ardından siyasi iradenin de onay vermesiyle yarıda kalan elektrik özelleştirme süreci tekrar başlatılacak.

İHALE KALDIĞI YERDEN DEVAM EDECEK

ÖİB İhale Komisyonu, Başkent, Sakarya ve İstanbul Anadolu elektrik dağıtım bölgeleri için teklif verme tarihi belirleyecek. 82 ön yeterlilik verilen üç bölgenin özelleştirmesinde, aradan bir yıla yakın zaman geçtiği için yatırımcılarla tekrar biraraya gelinecek. Yatırımcılara dağıtım şirketlerinin güncellenen mali durum göstergeleri sunulacak. İhale, teklif alınmasının hemen öncesinde durdurulduğu için süreçten kopan alıcılar tekrar ihaleye kazandırılmaya çalışılacak. Süreçte geçmişe dönük bir değişiklik yapılmaksızın, mevcut ön yeterlilik sahiplerinden teklifler alınarak, ihale gerçekleştirilecek. Zammın kesinleşmesinin ardından 2008 başında ihalelerin yapılabileceği belirtiliyor.

Ağustos 2006'da ilana çıkan üç bölge için Ekim 2006'da toplam 82 ön yeterlilik verilmişti. İhale, Ocak 2007'de tekliflerin alınmasına kısa bir süre kala, seçim kaygısıyla ertelenmişti. Başkent Elektrik Dağıtım için 24, Sakarya Elektrik Dağıtım için 30, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım için 28 ön yeterlilik verilmişti. Ön yeterlilik alan şirketler şunlar:

Enka İnşaat, Doğan Şirketler Grubu Holding-Saray Halı-Kantur-Akdaş İnşaat Ortak Girişim Grubu, EnBW Energie Baden-Württemberg, E.ON Energie, Habaş, Enerjisa, Limak İnşaat, Akenerji, Enel, Zorlu Enerji, Nurol Holding, İberdrola-Çalık Enerji Ortak Girişim Grubu, Park Holding, Eren Holding, Hema Endüstri, Yüksel İnşaat, Barmek Holding, AES Amsterdam Holdings, Novosibirskenergo Enerji, Eksim Dış Ticaret-Kuveyt Türk Ortak Girişim Grubu, IC-İçtaş İnşaat, Prisma Energy, Gama-General Elektrik Ortak Girişim Grubu, Suez-Tracbetel Enerji, Aksa Elektrik, Turkuaz Petrol Ürünleri ve Çukurova Holding Ortak Girişim Grubu, Edison Spa, Alsim Alarko, Gürallar Enerji Ortak Girişim Grubu, UDDA Ortak Girişim Grubu, Nurol Holding, Bereket Enerji, Iberdrola-Turcas Petrol Ortak Girişim Grubu, Aslı İnşaat ve Torunlar Gıda Ortak Girişim Grubu, Global Yatırım-Energaz Ortak Girişim Grubu, Karkey Karadeniz Elektrik, Cengiz İnşaat, Genpa Telekomünikasyon.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber