Prof. Erdin: Alemdaroğlu intihal suçunu kabul etti

Haber Giriş : 24 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kocaeli Tabip Odası (KTO) Onur Kurulu tarafından Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu lehine verilen ?intihalle ilgili' kararın tek muhalifi olan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Biçer, Alemdaroğlu'nun ?O kişi önyargılıydı.? sözlerine tepki gösterdi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) onur kurullarının vermiş olduğu kararların polemik konusu olmasını uygun bulmadığını söyleyen Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Doç. Dr. Biçer, inceleme yaptıktan sonra hukuki yollara başvurabileceğini söyledi.

Böylece Rektör Alemdaroğlu hakkındaki intihal suçlaması yeni bir boyut kazandı. Alemdaroğlu'nun Cerrahpaşa'dan hocası olduğunu ifade eden Biçer, kesinlikle kendisine karşı bir önyargısı olmadığını belirtti. KTO Onur Kurulu'na gelen bilgi ve belgeler doğrultusunda konuyu incelediğini ve karar verdiğini dile getiren Biçer, Alemdaroğlu'nun kendisinin vermiş olduğu karar ile suçlu bulunmadığını, kararın TTB tarafından oyçokluğu ile alındığını hatırlattı. Tek muhalif olmasından dolayı Alemdaroğlu'nun ?O önyargılı.' suçlamasını araştıracağını da vurgulayan Biçer, ondan sonra yasal haklarını arayabileceğini kaydetti.

Alemdaroğlu'nun, ?Laparoskopik Cerrahi' adlı kitabı intihal etmesi ile ilgili olarak Türk Tabipler Birliği tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Kocaeli Tabip Odası Onur Kurulu tarafından inceleme yapılmıştı. Kocaeli Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yusuf Çağlar, aynı üniversiteden Prof. Dr. Ayşe Engin Arısoy, SSK İzmit Bölge Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Saim Toker, SSK Kocaeli Hastanesi'nden Dr. Fuat Karapınar, kitap ile ilgili ?intihal olmadığına', KOÜ Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Ümit Biçer ise yapılanın intihal olduğuna karar vermişti.

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun bir gazetede yayınlanan beyanlarını ?Açıklama yaparken suçunu kabul ediyor.? şeklinde yorumladı. Alemdaroğlu'nun Atatürkçülüğü kalkan olarak kullandığını belirten Prof. Dr. Erdin, ?Türkiye, Atatürkçülük maskesi altında intihalin meşru sayıldığı bir ülke olamaz.? şeklinde konuştu.

İÜ Rektörü Alemdaroğlu, bir gazetede yayınlanan mülakatta, laparoskopik cerrahi konusunda Virginia Üniversitesi'ndeki bir kitaptan izinsiz alıntı (intihal) yaptığına ilişkin suçlamalara cevap verdi. 1995 yılında bir arkadaşıyla beraber eseri yazdığını söyleyen Alemdaroğlu, ancak bilimsel bir kitap değil katalog yazdıklarını iddia etti. Alemdaroğlu'nun açıklamasını yorumlayan Prof. Erdin ise ?Rektör bir değerlendirme yapıyor. Açıklama yaparken suçunu kabul ediyor.? dedi. Konu ilk kez gündeme geldiğinde Amerika'dan intihal yapıldığına dair bir belgenin kendilerine ulaştığını söyleyen Erdin, ?intihal değil' diyen YÖK üyelerini de ciddiye almadıklarını bildirerek, bu üyeleri kamuoyuna imzalarıyla açıklama yapmaya davet etti.

Üniversite Öğretim Üyeleri Dayanışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Şefik Dursun da katalog savunmasının gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Kitabın bazı öğretim elemanlarının elinde bulunduğunu, intihal hadisesinden sonra piyasadan çekildiğini hatırlatan Dursun, Türkiye'de ?Atatürkçüyüm' diyerek kanunları çiğnemenin yanlışlığı kadar ?türbanla mücade ediyorum' diyerek bazı insanların kendilerini masum göstermesinin de hatalı olduğunu kaydetti.

Alemdaroğlu'na iki ay meslekten men cezası veren İstanbul Tabip Odası'nın Başkanı Gençay Gürsoy ise konu ile ilgili basın açıklaması yapacağı için herhangi bir değerlendirmede bulunmak istemedi.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber